Jednoduchá nátierka zo strukoviny a kopy zdravej zeleniny dochutená sušenými paradajkami a umeboshi slivkami. Chuť dokonale zvýrazní čerstvá rukola.
1 baklažán
2 kapie
1 celá hlava cesnaku
8-10 lístkov čerstvej bazalky
20 g vlašských orechov
200-250 g vareného cíceru/bielej maslovej fazule
8 ks sušených paradajok v panenskom olivovom oleji
2-3PL oleja zo sušených paradajok
2 umeboshi slivky/alebo umeocot na dochutenie
podľa chuti soľ, čilli (voliteľné)
Baklažán prekrojíme a nasolíme, necháme 20 min. "vypotiť", potom opláchneme a nakrájame na kocky.
Papriku zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky. Baklažán a papriku premiešame s trochou oleja zo sušených paradajok a soľou podľa chuti. Pečieme spolu s celým cesnakom vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 30-40 minút.
Necháme vychladnúť a premiestnime do vyššej nádoby, z cesnaku vytlačíme dužinu, pridáme cícer, bazalku, sušené paradajky, orechy, olej, a umeboshi bez kôstky. Môžeme pridať trocha čilli a mixujeme tyčovým mixérom na hladkú nátierku.
Podávame na kváskovom hriankovom chlebe (kupujeme z Dobrožrúta), najlepšie chuť nátierky vynikne s čerstvou rukolou a tenkou vrstvou masla alsan bio.