Lahodné placky pečené v rúre alebo na panvici s ryžou natural, uhorkovým šalátom ochuteným umeoctom alebo coleslawom. Výborné sú z maslovej tekvice ale i z hokaida. Jedlo vhodné aj pre deti s bielou ryžou a čerstvou uhorkou či varenou repou.
• ½ menšej maslovej tekvice
• 1 cibuľa
• 2 strúčiky cesnak
• 1 čl rasca
• ½ čl majorán
• 1 hrsť čerstvá vňaťka
• Ľanová vajce (1PL, 3PL voda, 5 minút postáť)
• Pohánková múka podľa potreby/bezlepkové ovsené vločky
• Voliteľné: 1 čl nori vločky, štipka čilli
1. Tekvicu nakrájame na hrubom strúhadle.
2. Cibuľu nakrájame na drobno a restujeme na sezamovom oleji, pridáme pretlačený cesnak, nahrubo nastrúhanú tekvicu, ochutíme rascou a soľou. Samozrejme pre deti len štipka soli.
3. Podlejeme trochou vody a chvíľu podusíme pod pokrievkou, cca 5-10 minút.
4. V mise si zarobíme ľanové vajce, pridáme vychladnutú zeleninovú zmes, bylinky, nori vločky a pohánkovú múku.
5. Vypracujeme súdržné, mierne lepivé cesto. Pečieme na sezamovom oleji z oboch strán do zlatista alebo v rúre na 180 stupňov približne 20 minút. Nori vločky sú dobrou voľbou pri plackách pečených na panvici, pomáhajú s trávením ťažších jedál.
6. Servírujeme s ryžou narural a obľúbeným šalátom, napríklad uhorkovým, coleslawom, v lete sa hodí rukolovo-paradajkový alebo v chladných mesiacoch je výborné k jedlu pickles z mrkvy a kapusty.
Dobrú chuť!