RECEPTY

Dusená šošovica, kapusta s mandľovým maslom, zeleninová tempura, ryža s ovsom


Náš obľúbený "makro" tanier, vhodný aj pre deti. Ak si jedlo plánujeme dopredu a obilninu si zvolíme na raňajky alebo si ju uvaríme deň vopred, parenú zeleninu pripravíme pre deti na desiatu a časť odoberieme na obed, príprava nezaberie veľa času.

DUSENÁ ŠOŠOVICA

2 dc zelená šošovica (trocha riasy kombu)

• 1 cibuľa

• 1 strúčik cesnaku

• Dochutenie: himalájska soľ, umeocot



DUSENÁ KAPUSTA

• ½ bielej kapusty

• 1 cibuľa

• 1čl mandľové maslo

• Dochutenie: rasca, himalájska soľ, umeocot



ZELENINOVÁ TEMPURA

• 1dc ryžová múka

• 1-2 PL kukuričný škrob/kuzu/arrowroot/tapioca (voliteľné)

• ½ čl nori vločiek

• Štipka soli a kurkumy

• Voda podľa potreby

• Zelenina (parený karfiol, cuketa, šampiňóny,...)


RYŽA S OVSOM

• 1 dc basmati ryža

• ½ dc ovos

• Štipka riasy arame a soli



Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a prepláchnutú šošovicu, zalejeme vodou podľa potreby a dusíme spolu s riasou kombu do mäkka. 10 minút pred koncom varenia osolíme, na záver dochutíme umeoctom podľa chuti.


Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme rascu a nakrájanú kapustu, osolíme a dusíme pod pokrievkou 15 minút alebo pokým kapusta nezmäkne. Na záver primiešame mandľové maslo, kapustu zjemní a dodá dobrú chuť, ochutíme trochou umeoctu.


Z uvedených indrediencíi vymiešame hustejšie cestíčko a obaľujeme zvolenú zeleninu. Smažíme na vhodnom oleji, prebytočný tuk necháme odkvapkať na obrúsku.

Vďaka ryžovej múke je to skutočne chrumkavá tempura, nori vločky sa postarajú o dobré trávenie aj keď ide o smaženú zeleninu.




Ak nemáme uvarený ovos, napr. z raňajok, je dobré ho predmáčať a varíme ho podľa návodu, najlepšie s trochou riasy arame a štipkou soli. 10 minút pred koncom varenia pridáme prepláchnutú ryžu s vodou alebo si ryžu uvaríme samostatne.

K jedlu sa veľmi hodí cviklový šalát s chrenom a umeoctom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 41