Náš obľúbený "makro" tanier, vhodný aj pre deti. Ak si jedlo plánujeme dopredu a obilninu si zvolíme na raňajky alebo si ju uvaríme deň vopred, parenú zeleninu pripravíme pre deti na desiatu a časť odoberieme na obed, príprava nezaberie veľa času.
DUSENÁ ŠOŠOVICA
•2 dc zelená šošovica (trocha riasy kombu)
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• Dochutenie: himalájska soľ, umeocot
DUSENÁ KAPUSTA
• ½ bielej kapusty
• 1 cibuľa
• 1čl mandľové maslo
• Dochutenie: rasca, himalájska soľ, umeocot
ZELENINOVÁ TEMPURA
• 1dc ryžová múka
• 1-2 PL kukuričný škrob/kuzu/arrowroot/tapioca (voliteľné)
• ½ čl nori vločiek
• Štipka soli a kurkumy
• Voda podľa potreby
• Zelenina (parený karfiol, cuketa, šampiňóny,...)
RYŽA S OVSOM
• 1 dc basmati ryža
• ½ dc ovos
• Štipka riasy arame a soli
Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme cesnak a prepláchnutú šošovicu, zalejeme vodou podľa potreby a dusíme spolu s riasou kombu do mäkka. 10 minút pred koncom varenia osolíme, na záver dochutíme umeoctom podľa chuti.
Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme rascu a nakrájanú kapustu, osolíme a dusíme pod pokrievkou 15 minút alebo pokým kapusta nezmäkne. Na záver primiešame mandľové maslo, kapustu zjemní a dodá dobrú chuť, ochutíme trochou umeoctu.
Z uvedených indrediencíi vymiešame hustejšie cestíčko a obaľujeme zvolenú zeleninu. Smažíme na vhodnom oleji, prebytočný tuk necháme odkvapkať na obrúsku.
Vďaka ryžovej múke je to skutočne chrumkavá tempura, nori vločky sa postarajú o dobré trávenie aj keď ide o smaženú zeleninu.
Ak nemáme uvarený ovos, napr. z raňajok, je dobré ho predmáčať a varíme ho podľa návodu, najlepšie s trochou riasy arame a štipkou soli. 10 minút pred koncom varenia pridáme prepláchnutú ryžu s vodou alebo si ryžu uvaríme samostatne.
K jedlu sa veľmi hodí cviklový šalát s chrenom a umeoctom.
Dobrú chuť!