RECEPTY

Šošovicové fašírky s nori a hokaido quinoovou kašou


Náš ďalší veľmi obľúbený obed. V detskej verzii vynecháme huby a znížime množstvo soli na minimum. Nori vločky sú okrem iného prospešné kvôli obsahu B12, ktorý sa v rastlinnej strave nachádza len zriedka a sú vhodné v kombinácii so smaženými jedlami. Morské riasy obsahujú o desať až dvadsať percent viac minerálnych látok než suchozemská zelenina. Napriek svojmu vysokému stupňu absorpcie minerálov z morskej vody neprijímajú škodlivé látky tak, ako to robia ryby. V prípade, že je voda znečistená, riasy jednoducho prestanú rásť.
Morská zelenina je všeobecne zásadotvorná a vyrovnáva tak prekyslenie organizmu, ktoré býva príčinou mnohých ochorení. Je preto viac než dôležitá najmä pre tých z vás, ktorí konzumujú väčšie množstvo mliečnych produktov a mäsa.

Fašírky

  • 1 dc šošovica
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • Hrsť šampiňónov
  • Kukuričná strúhanka na zahustenie
  • 1PL mleté ľanové semienka (voliteľné)
  • 1PL nori vločky
  • Petržlenová vňať alebo majorán
  • Himalájska soľ, rasca














Hokaido quinoová kaša

  • Sezamový olej
  • ½ hokaido
  • 1 menšia cibuľa
  • 2-3 PL quinoa
  • Himalájska soľ, rasca, umeocot, tekvicový olej
  1. Šošovicu varíme najlepšie s riasou kombu, ktorá jednak skráti dobu varenia a strukovina sa stane pre nás lepšie stráviteľnou.
  2. Na troške sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, rascu.
  3. Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a šampiňóny, osolíme a chvíľu spolu restujeme. Necháme vychladiť.
  4. V mise si spolu vymiešame vychladnutú a scedenú šošovicu spolu so zeleninou, primiešame bylinky podľa chuti, nori, ľanové semienko zastúpi funkciu vajec J a nakoniec zapracujeme strúhanku. Množstvo závisí od toho, aké fašírky máte radšej či tuhšie alebo vláčnejšie.
  5. Necháme chvíľu odpočinúť, nech sa naviažu tekutiny a lepšie sa nám bude s hmotou pracovať.
  6. Rukami tvarujeme fašírky, ktoré zľahka ešte obalíme z každej strany v strúhanke.
  7. Na  sezamovom oleji smažíme z oboch strán do chrumkava , vyberáme na servítok odkvapkať prebytočný tuk.


  1. Na troche oleja restujeme cibuľu, pridáme nakrájanú tekvicu a rascu.
  2. Quinou prepláchneme vriacou vodou a dáme na chvíľu restovať k zelenine.
  3. Zelejeme horúcou vodou alebo vývarom, aby bola ponorená zelenina, osolíme a varíme do zmäknutia.
  4. Mixujeme na hladkú kašu. Dochutíme podľla potreby štipkou umeoctu a tekvicovým olejom.

TIP: Podávame s čerstvou zeleninou, vynikajúci je k tomu uhorkový, cviklový alebo rukolový šalát.

Dobrú chuť!


Počet videní: 48