Šošovicové fašírky s nori a hokaido quinoovou kašou
Náš ďalší veľmi obľúbený obed. V detskej verzii vynecháme huby a znížime množstvo soli na
minimum. Nori vločky sú okrem iného prospešné kvôli obsahu B12, ktorý sa
v rastlinnej strave nachádza len zriedka a sú vhodné v kombinácii
so smaženými jedlami. Morské riasy obsahujú o desať až dvadsať percent viac minerálnych látok
než suchozemská zelenina. Napriek svojmu vysokému stupňu absorpcie minerálov z
morskej vody neprijímajú škodlivé látky tak, ako to robia ryby. V prípade, že
je voda znečistená, riasy jednoducho prestanú rásť.
Morská zelenina je všeobecne zásadotvorná a vyrovnáva tak prekyslenie
organizmu, ktoré býva príčinou mnohých ochorení. Je preto viac než dôležitá
najmä pre tých z vás, ktorí konzumujú väčšie množstvo mliečnych produktov
a mäsa.
Fašírky
1 dc šošovica
1 cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1 mrkva
Hrsť šampiňónov
Kukuričná strúhanka na zahustenie
1PL mleté ľanové semienka
(voliteľné)
1PL nori vločky
Petržlenová vňať alebo majorán
Himalájska soľ, rasca
Hokaido quinoová kaša
Sezamový olej
½ hokaido
1 menšia cibuľa
2-3 PL quinoa
Himalájska soľ, rasca, umeocot,
tekvicový olej
Šošovicu varíme najlepšie s riasou kombu, ktorá jednak skráti dobu varenia a strukovina sa stane pre nás lepšie stráviteľnou.
Na troške sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu, cesnak, rascu.
Pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a šampiňóny, osolíme a chvíľu spolu restujeme. Necháme vychladiť.
V mise si spolu vymiešame vychladnutú a scedenú šošovicu spolu so zeleninou, primiešame bylinky podľa chuti, nori, ľanové semienko zastúpi funkciu vajec J a nakoniec zapracujeme strúhanku. Množstvo závisí od toho, aké fašírky máte radšej či tuhšie alebo vláčnejšie.
Necháme chvíľu odpočinúť, nech sa naviažu tekutiny a lepšie sa nám bude s hmotou pracovať.
Rukami tvarujeme fašírky, ktoré zľahka ešte obalíme z každej strany v strúhanke.
Na sezamovom oleji smažíme z oboch strán do chrumkava , vyberáme na servítok odkvapkať prebytočný tuk.
Na troche oleja restujeme cibuľu,
pridáme nakrájanú tekvicu a rascu.
Quinou prepláchneme vriacou
vodou a dáme na chvíľu restovať k zelenine.
Zelejeme horúcou vodou alebo
vývarom, aby bola ponorená zelenina, osolíme a varíme do zmäknutia.
Mixujeme na hladkú kašu.
Dochutíme podľla potreby štipkou umeoctu a tekvicovým olejom.