RECEPTY

Pohánkové pirohy


Vynikajúce bezlepkové pirohy so zemiakovo-kôprovou plnkou, doplnené o parenú brokolicu, kvasenú kapustu, smaženú cibuľku preliate vegan bylinkovým maslom. Mňaaam. J Zemiaky jedávame veľmi zriedka, niežeby nám nechutili ale je toľko zdravších obilnín, že na nich málokedy vyjde čas. V kombinácii s pohánkou a kyslou kapustou sú však veľmi chutné. Zemiaky môžete v recepte zameniť za batáty alebo hokkaido, do oboch sa veľmi hodí kôpor. Môžete urobiť cesto len z pohánkovej múky alebo zmiešať ju v ľubovoľnom pomere s inou múkou, napr. ovsenou alebo špaldovou. 

Cesto

  • 3 dc Pohánková múka
  • 1 dc vody
  • Trocha kurkumy, soli
  • 1čl nori vločiek
  • ½ PL Sezamový olej

Plnka

  • Zemiaky/bataty/hokaido
  • ½ cibuľa
  • Trocha soli
  • 1PL kôpru

Servírovanie

  • Voliteteľné : 1 cibuľa/alebo slnečnica
  • Kyslá kapusta
  • Parená brokolica
  • Alsan bio/sezamový olej
  • pažítka

Cesto - vytvoríme zmiešaním všetkých ingrediencií. Množstvo vody závisí od savosti jednotlivej múky. Vodu pridávame podľa potreby, tak aby nám vzniklo súdržné cesto, ktoré sa nedrolí a nie je ani veľmi lepivé. Ak použijeme bezlepkovú variantu, s cestom sa pracuje o čosi ťažšie, lepšie je cesto rozdeliť na viacej menších častí a na silikónovej podložke valčekom rozvaľkať na trocha hrubšie ako klasické. Najlepšie je pri vaľkaní si pomôcť potravinovou fóliou.

Plnka – v osolenej vode uvaríme zemiaky, batáty alebo hokkaido. Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme ju k scedenej a popučenej zelenine spolu s nasekaným kôprom.

Vo väčšom hrnci necháme zovrieť vodu s trochou soli. Pripravíme si malú misku s vodou na namáčanie rúk pri lepení piroh. Cesto plníme pripravenou plnkou, preložíme na polovicu a dobre zatláčame všetky okraje, aby plnka pri varení nevyšla von. Hádžeme rovno do hrnca s vodou. Ak vyplávu na povrch, necháme 1-2 minúty variť a vyberáme von.

Servírovanie – cibuľu prekrojíme na polovicu, nakrájame na čo najtenšie plátky, opečieme na sezamovom oleji do chrumkava. Vyberieme na obrúsok odkvapkať prebytočný tuk. Kyslú kapustu jemne opražíme na suchej panvici.          Maslo alebo olej jemne zahrejeme s nakrájanou pažítkou. Pirohy najlepšie chutia preliate bylinkovým maslom, posypané chrumkavou cibuľkou, doplnené o parenú brokolicu a kyslú kapustu. 

Dobrú chuť!


Počet videní: 36