RECEPTY

Vegan bolognese s adzuki


Tieto bolognese nám chutia najviac, môžete si ich pripraviť aj ako lasagne. Sú vyrobené zo zdravých ingrediencíi, domáceho pomodora a domáceho parmezánu. A viete, čo jete. J

  • Kukuričné špagety
  • 1-2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • ½ malej cukety
  • ¼ malého baklažánu
  • 4-5 ks šampiňónov/shitake
  • ½ šálky varenej strukoviny (červená šošovica/adzuki/fazuľa/údené tofu)
  • ½ šálky domáceho pomodora
  • Tamari, rasca, himlájska soľ na dochutenie
  • Bazalka/petržlenová vňaťka
  • Voliteľné: sriracha alebo chilli, domáci parmezán
  1. Na sezamovom oleji restujeme nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, nadrobno nastrúhanú mrkvu, podlejeme trochou vývaru alebo vodou, chvíľu podusíme aby mrkva zmäkla.
  2. Keď sa vyparí tekutina z mrkvy, pridáme baklažán, (nakrojíme a posolíme aby sa vypotil cca 10 minút, opláchneme a nakrájame nadrobno) nastrúhanú alebo na drobno nakrájanú cuketu, nakrájané šampiňóny. Ak je to nutné pridáme trocha oleja a restujeme, osolíme, pridáme rascu, zvolenú strukovinu, my sme dali adzuki. Ak si zvolíte tofu, najlepšie je ho restovať na drobno nakrájaný na zvlášť panvici do chrumkava a tak pridať k zeleninovej zmesi.
  3. Zalejeme domácim pomodoro a prikryté dusíme do zmäknutia na miernom ohni. My si radi primiešame trocha domácej srirache alebo čilli na zvýraznenie chuti.
  4. Špagety uvaríme podľa návodu na obale. Primiešame k hotovej omáčke.
  5. Posypeme zvolenou bylinkou a domácim parmezánom/mandľovými lupienkami/slnečnicou praženou na sucho. 

Tip: pomodoro – sparené a olúpané paradajky mixujeme, na olivovom oleji restujeme nakrájanú šalotku s cesnakom, pridáme mixované paradajky, osolíme a redukujeme cca na polovicu, na záver pridáme pár listov so stonkami bazalky. Nespotrebované pomodoro vydrží v uzatvárateľnej fľaši pár dní.  

Dobrú chuť!




Počet videní: 30