Tieto bolognese nám chutia najviac, môžete si ich pripraviť
aj ako lasagne. Sú vyrobené zo zdravých ingrediencíi, domáceho pomodora
a domáceho parmezánu. A viete, čo jete. J
Kukuričné špagety
1-2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 mrkva
½ malej cukety
¼ malého baklažánu
4-5 ks šampiňónov/shitake
½ šálky varenej strukoviny
(červená šošovica/adzuki/fazuľa/údené tofu)
Na sezamovom oleji restujeme
nakrájanú šalotku, pretlačený cesnak, nadrobno nastrúhanú mrkvu, podlejeme
trochou vývaru alebo vodou, chvíľu podusíme aby mrkva zmäkla.
Keď sa vyparí tekutina
z mrkvy, pridáme baklažán, (nakrojíme a posolíme aby sa vypotil cca
10 minút, opláchneme a nakrájame nadrobno) nastrúhanú alebo na drobno
nakrájanú cuketu, nakrájané šampiňóny. Ak je to nutné pridáme trocha oleja
a restujeme, osolíme, pridáme rascu, zvolenú strukovinu, my sme dali
adzuki. Ak si zvolíte tofu, najlepšie je ho restovať na drobno nakrájaný na
zvlášť panvici do chrumkava a tak pridať k zeleninovej zmesi.
Zalejeme domácim pomodoro
a prikryté dusíme do zmäknutia na miernom ohni. My si radi primiešame
trocha domácej srirache alebo čilli na zvýraznenie chuti.
Špagety uvaríme podľa návodu na
obale. Primiešame k hotovej omáčke.
Posypeme zvolenou bylinkou
a domácim parmezánom/mandľovými lupienkami/slnečnicou praženou na sucho.
Tip: pomodoro – sparené a olúpané paradajky mixujeme,
na olivovom oleji restujeme nakrájanú šalotku s cesnakom, pridáme mixované
paradajky, osolíme a redukujeme cca na polovicu, na záver pridáme pár
listov so stonkami bazalky. Nespotrebované pomodoro vydrží
v uzatvárateľnej fľaši pár dní.