Cviklové gnocchi s grilovanou cuketou, špenátom a domácim "syrom"
Vynikajúce cviklovo teffové gnocchi s grilovanou cuketou
na cesnaku, s baby špenátom, píniovými orieškami a domácim syrokrémom. Syr
je veľmi jednoducho a rýchlo vyrobený iba z marinovaného tofu
a mandľovo ľanového mlieka. Samozrejme mlieko môžete použiť akékoľvek ale
sama neviem prečo, jedine kombinácia mandle a zlatý ľan, potlačí typickú
chuť tofu. Aj pri domácich vegan majonézach to funguje skvelo.
sezamový olej/alsan bio
10 cm póru
2 strúčiky cesnak
1 menšia cuketa
1 balenie baby špenátu
1 marinované tofu Lunter
Trocha mandľového mlieka ( ½ - 1
dc)
Soľ, rasca, tymián podľa chuti
Posypanie: píniové/vlašské orechy pražené
na sucho, ľanový olej
Cesto
200g varená cvikla
200g teffová
múka/pohánková/špaldová
1 ľanové vajce (1PL mletý zlatý
ľan, 3PL vody - 5 min. odstáť)
Štipka soli
Cesto – varenú cviklu mixujeme na
hladký krém. Vo väčšej mise si zmiešame všetky ingrediencie na cesto, vznikne
nám pevná, súdržná, nelepivá hmota. Ak je cesto lepivé pridajte viac múky,
každá múka sa správa inak. Z cesta odoberáme menšie kusy a tvarujeme
tenké dlhé valce, ktoré nakrájame nožom na zhruba centimetrovú veľkosť
a vidličkou robíme odtlačky. Varíme v osolenej vode zhruba 3-5 minút.
V mixéri mixujeme marinované
tofu najprv samostatne a potom k nemu pridáme mandľové mlieko.
(Pridávame postupne, až pokým nedosiahneme hladký krém a hustotu, akú si
želáme)
Na panvici na troche sezamového
oleja (alebo masla alsan bio) restujeme pretlačený cesnak, nakrájanú cuketu,
ochutíme rascou, soľou, tymiánom podľa chuti. Na záver primiešame prepláchnutý
baby špenát. Stiahneme z tepla, aby si špenát zachoval, čo najviac živín
a premiešame s uvarenými a scedenými gnocchami.
Servírujeme s krémovým tofu
syrom, posypeme na sucho praženými píniovými orechmi alebo vlašskými,
pokvapkáme panenským ľanovým olejom.