RECEPTY

Lasagna s maslovou tekvicou a baby špenátom


Najúžasnejšie lasagna, aké som kedy jedla. Vynikajúce jesenné jedlo, ktoré sa stane rýchlo obľúbeným. Sú bez lepku a laktózy, no aj tak sú lahodne krémové s plnou chuťou. Na zvýraznenie chuti, môžete medzi vrstvy použiť restované na plátky nakrájané šampiňóny s trochou šalviových lístkov, ochutené cesnakom, tamari omáčkou a lahôdkovým droždím alebo pridať medzi vrstvy trocha nasekaných kvalitných sušených paradajok. Ale aj v tejto variante sú viac ako vynikajúce.

  • ryžovo-kukuričné lasagne (použila som 12 plátkov na 4 vrstvy)
  • trocha sezamového oleja
  • posypanie: píniové oriešky, šalvia, vegan grécky syr od Violife/lahôdkové droždie

Špenátová plnka

  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 balenia baby špenátu
  • 1 lahôdkové tofu
  • 3-4 dc kešu smotany
  • 1dc lahôdkové droždie
  • dochutenie: rasca, soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, citrónová šťava

Tekvicová plnka

  • 1 menšia maslová tekvica
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2dc kešu smotana
  • 1dc lahôdkové droždie
  • dochutenie: soľ, čierne korenie, muškátový oriešok, umeocot, sušená bazalka (voliteľné)
  1. Tekvicu ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode do mäkka. Tekvicu scedíme ale vodu si odložíme, ak by sme potrebovali na zriedenie omáčky.
  2. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme koreninami a zalejeme kešu smotanou. Chvíľu povaríme, kým začne hustnúť. Pridáme uvarenú tekvicu aj s trochou vody a mixujeme ručným mixérom na hladkú omáčku. Dochutíme lahôdkovým droždím a umeoctom.
  3. Na oleji restujeme na drobno nakrájanú červenú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, na jemno nastruhané tofu, baby špenát a dochutíme koreninami podľa svojej chuti. Špenát necháme chvíľu povariť, prilejeme kešu smotanu a lahôdkové droždie, necháme variť cca 1-2 minúty, kým začne hustnúť. Dochutíme citrónovou šťavou.
  4. Na dno zapekacej misy (môžeme trocha potrieť olejom) dáme časť tekvicovej plnky, poukladáme plátky lasagni, mne vyšli 3ks, na to potrieme časť špenátovej plnky a znova plátky lasagni a tak striedame vrstvy, na vrch dáme poslednú tekvicovú.
  5. Na vrch rozdrobíme rukami vegan grécky syr (postačí polovica), posypeme píniové oriešky a natrháme trocha šalvie. Zapekáme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 30 minút.

Kešu smotana - 1 diel kešu orechov, 3 diely vody, mixujeme najskôr orechy samostatne, potom s vodou na hladkú smotanu.

Dobrú chuť!


Počet videní: 51