Najúžasnejšie lasagna, aké som kedy jedla. Vynikajúce jesenné jedlo, ktoré sa stane rýchlo obľúbeným. Sú bez lepku a laktózy, no aj tak sú lahodne krémové s plnou chuťou. Na zvýraznenie chuti, môžete medzi vrstvy použiť restované na plátky nakrájané šampiňóny s trochou šalviových lístkov, ochutené cesnakom, tamari omáčkou a lahôdkovým droždím alebo pridať medzi vrstvy trocha nasekaných kvalitných sušených paradajok. Ale aj v tejto variante sú viac ako vynikajúce.
ryžovo-kukuričné lasagne (použila som 12 plátkov na 4 vrstvy)
trocha sezamového oleja
posypanie: píniové oriešky, šalvia, vegan grécky syr od Violife/lahôdkové droždie
Tekvicu ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode do mäkka. Tekvicu scedíme ale vodu si odložíme, ak by sme potrebovali na zriedenie omáčky.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, dochutíme koreninami a zalejeme kešu smotanou. Chvíľu povaríme, kým začne hustnúť. Pridáme uvarenú tekvicu aj s trochou vody a mixujeme ručným mixérom na hladkú omáčku. Dochutíme lahôdkovým droždím a umeoctom.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú červenú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, na jemno nastruhané tofu, baby špenát a dochutíme koreninami podľa svojej chuti. Špenát necháme chvíľu povariť, prilejeme kešu smotanu a lahôdkové droždie, necháme variť cca 1-2 minúty, kým začne hustnúť. Dochutíme citrónovou šťavou.
Na dno zapekacej misy (môžeme trocha potrieť olejom) dáme časť tekvicovej plnky, poukladáme plátky lasagni, mne vyšli 3ks, na to potrieme časť špenátovej plnky a znova plátky lasagni a tak striedame vrstvy, na vrch dáme poslednú tekvicovú.
Na vrch rozdrobíme rukami vegan grécky syr (postačí polovica), posypeme píniové oriešky a natrháme trocha šalvie. Zapekáme v rozohriatej rúre na 200 stupňov 30 minút.
Kešu smotana - 1 diel kešu orechov, 3 diely vody, mixujeme najskôr orechy samostatne, potom s vodou na hladkú smotanu.