RECEPTY

Stew z adzuki, maslovej tekvice s čubricou


Vynikajúce jesenné jedlo s kopou sezónnej zeleniny, fazule adziky a lahodnej kešu smotany, ktoré dokonale zahreje v jesenné dni.

  • 1-2PL sezamový olej
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1/2 maslovej tekvice
  • 3 listy kelu
  • 1dc adzuki fazule
  • 1PL domáceho pomodora (voliteľné)
  • vývar na podliatie (alebo voda s bobkovým listom a sedanom)
  • 2dc domácej kešu smotany
  • po 1čl kurkumy a čubrice
  • dochutenie: tamari, umeocot, soľ, čilli podľa chuti
  • podávanie: polentová kaša, pickles, tekvicová tempura

Tekvicová tempura

  • cestíčko: ryžová múka, nori vločky, kurkuma, soľ, voda
  1. Adzuki cez noc predmáčame a varíme v novej vode cca 30-50 minút, najlepšie s kúskom riasy kombu.
  2. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, kurkumu a čubricu.
  3. Mrkvu nakrájame na plátky, tekvicu ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky, kelové listy zbavíme hrubého stredu a nakrájame na drobno. Pridáme k cibuli a chvíľu spolu restujeme, osolíme a primiešame pomodoro.
  4. Pridáme uvarenú adzuki, podlejeme vývarom a necháme cca 20 minút povariť.
  5. Nakoniec primiešame kešu smotanu, čilli a necháme 5 minút prevrieť. Dochutíme umeoctom a tamari.
  6. Podávame s polentovou kašou, ktorú varíme vo vode alebo v rastlinnom mlieku 1:3 s trochou soli približne 20 minút na miernom plameni.
  7. Tanier doplníme o obľúbené pickles a výborne sa k jedlu hodí tekvicová tempura. Tekvicu nakrájame na 1cm plátky a paríme cca 10 minút. Pripravíme cestíčko a tempuru v ňom obalíme. Na troche sezamového oleja vyprážame z oboch strán do zlatohneda.

Pozn. Kešu smotana - 1diel kešu mixujeme vo výkonnom mixéri samostatne, pridáme 1-2 diely vody a znova mixujeme na hladkú smotanu.

Dobrú chuť!


Počet videní: 35