Perfektné, za mňa dokonalé jedlo z naparenej špaldovej žemle so šťavnatým seitanom, červenou kapustou, domácim pickles a čerstvým koriandrom.
Bao bun
300g hladkej špaldovej múky
125g bio kukuričný škorb
3.5PL ryžový sirup
trocha soli
2 a 1/2 čl bezfosfátový prášok do pečiva
4 PL ražný kvások
180ml teplej vody
60ml sezamového oleja
Plnka
Seitan- balenie seitanu špeciál, marináda:1-2PL tamari, 1čl ryžový sirup a štipka čili (voliteľné), pár strúčikov pretlačeného cesnaku,1čl ryžový ocot, 1PL kukuričný škrob, 1čl sezam, voda podľa potreby
červená kapusta
pickles z reďkovky daikon, mrkvy a uhorky (zázvor, soľ, umeocot na dochutenie)
čerstvý koriander
Dresing
3PL mayonette (náhrada tatarky zo šošovice)
1PL tahini
voda podľa potreby
Múky preosejeme, pridáme sypké ingrediencie, premiešame a pridáme tekuté ingrediencie, vypracujeme súdržné, nelepivé cesto. Prekryjeme fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste cca 5 hodín. Cesto zdvojnásobí svoj objem.
Podkysnuté cesto rozvaľkáme na doske na 1cm hrúbku, ktorú posypeme jemne ryžovou múkou. Vrch cesta jemne rukou potrieme olejom. Pohárom vykrajujeme kruhy. Ukladáme na malé kusy papiera na pečenie. (papier nastrihám na malé štvorce)
V strede každého kruhu cesto prehneme na polovicu a jemne valčekom na cesto prejdeme. Takto pripravené bao bun necháme ešte 30minút podkysnúť na teplom mieste.
Bao bun aj s papierom na pečenie ukladáme do parného hrnca a paríme 8-10 minút každú várku.
Mrkvu, daikon a uhorku nakrájame na dlhšie plátky pomocou škrabky na zemiaky, osolíme, pridáme pár tenkých plátkov zázvoru a umeocot, dôkladne rukami postlačáme a necháme fermentovať pri izbovej teplote, tak, že položíme na zeleninu nádobu, ktorú zaťažím napríklad knihami.
Seitan nakrájame na plátky a restujeme do chrumkava na troche sezamového oleja. Marinádu pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií a nalejeme na seitan, chvíľu spolu prehrejeme, kým omáčka zhustne.
Kapustu nakrájame na tenké prúžky, koriander nasekáme.
Dresing pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií.
Bao bun plníme seitanom, kapustou, domácim pickles, posypeme koriandrom a prelejeme dresingom.
TIP: z cesta sa dajú pripraviť aj naše klasické buchty na pare plnené domácim slivkovým lekvárom. Stačí posypať makom, poliať datľovým sirupom a trochou roztopeného kokosového oleja a detská maškrta je na svete.