Vyprážané jedlo nemusí byť strašiakom. Je dôležité čo vyprážame a na čom, ja vyprážam na rovnakom množstve kvalitného sezamového oleja ako varím polievku alebo restujem zeleninu. A ak pridáme k tomu nori vločky, jedlo sa stane ľahko stráviteľným a vôbec nás nezaťaží.
šťuchané bataty
1 batát
1 mladý zemiak (nemusí byť, stačí ďalší batát)
1 menšia cibuľa
mletá rasca, soľ, petržlenová vňať na dochutenie
vyprážaný patizón
sezamový olej
1 stredný patizón
kukuričná strúhanka na obaľovanie
cestíčko: ryžová múka, 1čl nori vločiek, trocha tamari omáčky a kurkumy, voda na zriedenie
Patizón ošúpeme a zbavíme jadrovníka, nakrájame na cca 1cm kúsky a naperíme v parnom hrnci cca 5-7 minút. Necháme trocha vychladnúť.
Pripravíme si ryžové cestíčko, kde namočíme patizón a potom ho obalíme v kukuričnej strúhanke.
Vyprážame na troche sezamového oleja do zlatsita z každej strany a necháme odkvapkať prebytočný tuk na obrúsku.
Batát ošúpeme a nakrájame na kocky, varíme v osolenej vode do zmäknutia cca 10 minút.
Na troche oleja restujeme nakrájanú cibuľu na drobno, pridáme rascu a vňaťku, primiešame uvarené zemiaky a premiešame alebo jemne popučíme vidličkou.
K jedlu sa výborne hodí uhorkový šalát a trocha mayonette (zdravšia alternatíva za tatárku z červenej šošovice) Tanier môžeme doplniť o trocha parenej mrkvy.