Jednoduché cviklové rizoto plné krémovosti a lahodnej chuti aj vo vegan verzii. Orechy a semienka nám doplnia zdravé tuky a cvikla je na zimu ako stvorená.
1dc arborio ryže
1 menšia cvikla
1-2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
zeleninový vývar na podlievanie
voliteľné: 1dc bieleho vína alebo umeocot na finálne dochutenie
himalájska soľ a čierne korenie podľa chuti
2PL lahôdkového droždia
1dc domácej kešu smotany alebo 1-2PL mandľového masla
1 čl bieleho misa (na chuť a doplnenie enzýmov)
posypanie : slnečnica pražená na sucho/vegparmezán
voliteľné: rukola/poľníček/baby špenát na podávanie
Cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle alebo varíme v šupke vo vode cca 1 hodinu, potom ošúpeme a na jemno nastrúhame, takto je rizoto jemnejšej chuti.
Na oleji restujeme do sklovita na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný alebo pretlačený cesnak, ryžu a chvíľu restujeme. Osolíme, ak použijeme víno, podlejeme v tomto kroku a necháme odpariť, ak varím pre deti, víno vynechávam a na záver ochutím rizoto umeoctom.
Pridáme nastrúhanú cviklu.
Podlievame horúcim vývarom po jednej polievkovej naberačke postupne, kým ryža vstrebe všetku tekutinu. Postup opakujeme, pokým sa ryža uvarí, cca 15-20 minút, čas je uvedený na obale ryže.
Primiešame kešu smotanu a necháme spolu chvíľu prehriať alebo ak si zvolíme mandľové maslo, stačí vmiešať už do vypnutého rizota. Taktiež vmiešame miso pastu, lahôdkové droždie a dochutíme umeoctom podľa chuti.
Posypeme slnečnicou, môžeme pokvapkať trochou kvalitného olivového oleja a posypať rukolou.
Dobrú chuť!
Pozn. Kešu smotana - 1dc kešu mixujeme vo výkonnom mixéri samostatne, pridáme 1-2 dc vody a znova mixujeme na hladkú smotanu.