RECEPTY

Cviklové krémové rizoto


Jednoduché cviklové rizoto plné krémovosti a lahodnej chuti aj vo vegan verzii. Orechy a semienka nám doplnia zdravé tuky a cvikla je na zimu ako stvorená.

  • 1dc arborio ryže
  • 1 menšia cvikla
  • 1-2 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • zeleninový vývar na podlievanie
  • voliteľné: 1dc bieleho vína alebo umeocot na finálne dochutenie
  • himalájska soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 2PL lahôdkového droždia
  • 1dc domácej kešu smotany alebo 1-2PL mandľového masla
  • 1 čl bieleho misa (na chuť a doplnenie enzýmov)
  • posypanie : slnečnica pražená na sucho/vegparmezán
  • voliteľné: rukola/poľníček/baby špenát na podávanie
  1. Cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle alebo varíme v šupke vo vode cca 1 hodinu, potom ošúpeme a na jemno nastrúhame, takto je rizoto jemnejšej chuti.
  2. Na oleji restujeme do sklovita na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný alebo pretlačený cesnak, ryžu a chvíľu restujeme. Osolíme, ak použijeme víno, podlejeme v tomto kroku a necháme odpariť, ak varím pre deti, víno vynechávam a na záver ochutím rizoto umeoctom.
  3. Pridáme nastrúhanú cviklu.
  4. Podlievame horúcim vývarom po jednej polievkovej naberačke postupne, kým ryža vstrebe všetku tekutinu. Postup opakujeme, pokým sa ryža uvarí, cca 15-20 minút, čas je uvedený na obale ryže.
  5. Primiešame kešu smotanu a necháme spolu chvíľu prehriať alebo ak si zvolíme mandľové maslo, stačí vmiešať už do vypnutého rizota. Taktiež vmiešame miso pastu, lahôdkové droždie a dochutíme umeoctom podľa chuti.
  6. Posypeme slnečnicou, môžeme pokvapkať trochou kvalitného olivového oleja a posypať rukolou.

Dobrú chuť!

Pozn. Kešu smotana - 1dc kešu mixujeme vo výkonnom mixéri samostatne, pridáme 1-2 dc vody a znova mixujeme na hladkú smotanu.


Počet videní: 38