Jednoduché a lahodné rizoto so šampiňónmi, baby špenátom, cesnakom, muškátovým orieškom a lahodnou kešu smotanou.
kvalitný olivový olej
1 cibuľa
3-4 strúčiky cesnaku
250g šampiňónov
100g baby špenátu
1 a 1/2dc ryže arborio
1/2dc bieleho vína
zeleninový vývar na podlievanie
1 dc kešu smotany
1PL lahôdkové droždie
štipka muškátového orieška
soľ podľa chuti
voliteľné: grilovaný seitan/tofu natur v marináde
marináda na tofu: 1PL tamari, arrowroot/kukuričný škrob a lahôdkové droždie, trocha kurkumy a mletej papriky, 1čl ryžový sirup, trocha vody na zriedenie
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, nakrájané huby a špenát. Osolíme a pridáme ryžu, chvíľu spolu restujeme, podlejeme vínom a necháme odpariť.
Postupne prilievame horúci vývar po naberačkách, kým ryža nevsiakne tekutinu. Postup opakujeme, pokým sa ryža neuvarí cca 16 minút alebo podľa návodu. Na záver pridáme kešu smotanu, lahôdkové droždie, muškátový oriešok a necháme prevrieť.
Podávame pokvapkané panenským olivovým olejom a trochou čerstvého špenátu.
Môžeme jedlo doplniť o grilovaný seitan špecál alebo tofu, ktoré rozdrobíme v rukách na menšie kúsky. Restujeme do chrumkava na troche oleja. Vmiešame marinádu a miešame cca 3-4 minúty, kým sa chute prepoja. Podávame k rizotu.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody, znova mixujeme na hladkú smotanu.
TIP: do rizota môžeme vmiešať 1PL mandľové maslo alebo 1čl biele miso.