Krémová maslová fazuľa s cuketou a zahrievajúcim pšenom
Ešte nám stále rastie pár cukiet v záhrade a v kombinácii s maslovou fazuľou, paradajkou, petržlenovou vňaťou a kešu smotanou patrí medzi moje obľúbené jedla. Výborné sa k tomu hodí cestovina, ale keďže vonku je už chladnejšie, zvolili sme zahrievajúce pšeno posypané štipkou tekka korenia.
Fazuľu varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu. Pšeno sparíme vriacou vodou a varíme v 2násobku vody cca 15-20 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, cuketu, osolíme podľa chuti, restujeme. Pridáme paradajky alebo pomodoro, fazuľu aj s trochou vody, kde sa varila a prikryté dusíme do zmäknutia cca 15 minút.
Pridáme vňať a kešu smotanu, prehrejeme, aby omáčka zhustla a dochutíme umeoctom ak máme radi kyslejšie alebo tamari omáčkou.
Podávame s vareným pšenom posypané štipkou tekka korenia.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody, znova mixujeme na hladkú smotanu.