RECEPTY

Hokkaidové rizoto so šalviovými hubami


Lahodné krémové tekvicové rizoto s cesnakovo šalviovými hubami. Aj v takejto vegan verzii je to dokonalé jedlo.

  • 2dc ryže arborio
  • miska nakrájanej hokkaido 
  • panenský olivový olej
  • trocha masla alsan bio
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1/2dc bieleho vína (voliteľné)
  • cca 8 dc zeleninového vývaru
  • balenie šampiňónov/2 hrste nakrájaných dubákov
  • hrsť čerstvej šalvie
  • 2PL lahôdkové droždie
  • 1PL mandľového masla/bieleho misa (voliteľné)
  • himalájska soľ podľa chuti, štipka čilli
  • rukola, píniové oriešky na podávanie
  • voliteľné: grilovaný údený tempeh/údené tofu
  1. Hokkaido nakrájame na kocky, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25 minút do zmäknutia. Vychladnuté mixujeme s trochou vývaru.
  2. Na oleji restujeme 2 strúčiky cesnaku, nakrájané huby na plátky, nasekané šalviové listy. Osolíme, môžeme pridať trocha čilli a restujeme. Na zjemnenie môžeme pridať trocha masla alsan bio a pridáme 1PL lahôdkového droždia. Odložíme bokom.
  3. Na tej istej panvici, restujeme na troche oleja na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačené 2 strúčiky cesnaku, po chvíli ryžu a restujeme cca 1-2 minúty. Podlejeme vínom, osolíme podľa chuti. Počkáme, kým sa víno odparí a  podlievame horúcim vývarom po častiach. Používam polievkovú naberačku, ak vývar vsiakne do ryže, pridám ďalšiu naberačku vývaru a pokračujem až pokým sa ryža neuvarí, trvá to cca 16 minút.
  4. Do rizota v miešame hokkaidové pyré, trocha masla a lahôdkové droždie.
  5. Hneď servírujeme posypané šalviovými hubami, podávame s čerstvou rukolou pokvapkanou kvalitným olivovým olejom. Môžeme posypať na sucho praženými píniovými orieškami a údeným tempehom.

Tip: jedlo môžeme posypať domácim veg parmezánom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 29