Lahodné krémové tekvicové rizoto s cesnakovo šalviovými hubami. Aj v takejto vegan verzii je to dokonalé jedlo.
2dc ryže arborio
miska nakrájanej hokkaido
panenský olivový olej
trocha masla alsan bio
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
1/2dc bieleho vína (voliteľné)
cca 8 dc zeleninového vývaru
balenie šampiňónov/2 hrste nakrájaných dubákov
hrsť čerstvej šalvie
2PL lahôdkové droždie
1PL mandľového masla/bieleho misa (voliteľné)
himalájska soľ podľa chuti, štipka čilli
rukola, píniové oriešky na podávanie
voliteľné: grilovaný údený tempeh/údené tofu
Hokkaido nakrájame na kocky, jemne osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 25 minút do zmäknutia. Vychladnuté mixujeme s trochou vývaru.
Na oleji restujeme 2 strúčiky cesnaku, nakrájané huby na plátky, nasekané šalviové listy. Osolíme, môžeme pridať trocha čilli a restujeme. Na zjemnenie môžeme pridať trocha masla alsan bio a pridáme 1PL lahôdkového droždia. Odložíme bokom.
Na tej istej panvici, restujeme na troche oleja na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačené 2 strúčiky cesnaku, po chvíli ryžu a restujeme cca 1-2 minúty. Podlejeme vínom, osolíme podľa chuti. Počkáme, kým sa víno odparí a podlievame horúcim vývarom po častiach. Používam polievkovú naberačku, ak vývar vsiakne do ryže, pridám ďalšiu naberačku vývaru a pokračujem až pokým sa ryža neuvarí, trvá to cca 16 minút.
Do rizota v miešame hokkaidové pyré, trocha masla a lahôdkové droždie.
Hneď servírujeme posypané šalviovými hubami, podávame s čerstvou rukolou pokvapkanou kvalitným olivovým olejom. Môžeme posypať na sucho praženými píniovými orieškami a údeným tempehom.