RECEPTY

Polievkový bowl


Dokonalá mrvkovo zázvorová polievka s kokosovým mliekom plná umami chutí. Skvelo nahradí aj hlavný chod, je sýta, veľmi zdravá a taak chutná. Hodí sa kedykoľvek počas dňa, na raňajky nás skvele zasýti a naštartuje alebo plnohodnotný obed či večera. Ryžové rezance, chrumkavé tofu, parená či grilovaná obľúbená zelenina a čerstvé domáce klíčky s kopou čerstvého koriandra. Klíčky sme použili z mungo fazule, ktoré sme namočili na 12-24 hodín vo vode a nechali v tme odpočívať. Potom 2 až 3krát za deň prepláchnuť a nechať odkvapkať, znova v tme odpočívať. Za 2-3 dni sú pripravené na jedenie. Skladujeme v chladničke, sú výborné do polievok, na posypanie obľúbeného rizota či cestovín alebo na kváskový chlebík. Klíčky majú neskutočné množstvo vitamínov, minerálov, bielkovín a enzýmov, sú životodarnou energiou pre naše telo.

  • 1-2PL sezamového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • miska nakrájanej mrkvy
  • kúsok zázvoru (veľkosť palca)
  • miska zeleninový vývar (alebo voda s kúskom sedana, bobkáča, petržl. vňate)
  • kúsok riasy wakame (voliteľné)
  • plechovka kokosového bio mlieka
  • 1-2 PL hnedého misa (odporúčam genmai)
  • himalájska soľ podľa chuti
  • ryžové rezance/pohánkové soba
  • zelenina: karfiol, kaleráb, bok choy, brokolica,... (čokoľvek, čo máme doma)
  • čerstvé klíčky (použili sme domáce mungo)
  • čerstvý koriander, sezam na posypanie
  • voliteľné: čilli, citrónová šťava podľa chuti
  • 1 balenie bieleho bio tofu (odporúčam take it veggie z Kaufu)

marináda na chrumkavé tofu (voliteľné)

  • 2PL mandľové maslo (arašídové)
  • 1PL tamari
  • 1čl ryžový sirup
  • 1čl kukuričný škrob/arrowroot

  1. Najskôr si pripravíme marinované tofu. Z tofu odstránime čo najviac tekutiny, zabalíme ho do utierky a na 10 minút zaťažíme. Nakrájame na kocky a obalíme v marináde, pečieme do chrumkava v rúre na 180 stupňov cca 15-20 minút.
  2. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, soľ, zázvor a mrkvu, chvíľu restujeme. Zalejeme vývarom a kokosovým mliekom, varíme spolu s riasou do zmäknutia, v tlakovom hrnci je polievka za 10 minút hotová. Môžeme odstrániť zázvor a mixujeme spolu s misom. Polievku môžeme dochutiť čilli a citrónovou šťavou.
  3. Zvolenú zeleninu paríme alebo restujeme na panvici.
  4. Rezance varíme podľa návodu.
  5. Servírujeme na spodok taniera rezance, zalejeme polievkou, pridáme pečené tofu, zeleninu, posypeme klíčkami, koriandrom a sezamom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 20