Mexický teplý šalát s avokádovým dipom, paradajkami a koriandrom
Vynikajúce, moje obľúbené jedlo od našej šikovnej svokry :) Celozrnná ryža s kukuricou a adzuki fazuľkou doplnená o dokonalý avokádový dip spolu s paradajkovým šalátom a čerstvým koriandrom je pre mňa dokonalá svieža kombinácia.
1 a 1/2dc celozrnnej ryže/quinoi
2dc varenej adzuki fazule (cca 1dc v suchom stave)
1 klas varenej kukurice /alebo mrazená
1 kapia
1 červená cibuľa (1/3 pôjde na šalát)
1-2 strúčiky cesnaku
1čl rímskej rasce
soľ, tamari podľa chuti
čerstvý koriander, sezam na posypanie
Avokádový dip
1dozreté avokádo
1pretlačený strúčik cesnaku
1PL olivového oleja
trocha nasekaného čerstvého čilli
trocha čerstvého nasekaného korinadra
umeocot, citrónová šťava podľa chuti
Paradajkový šalát
8ks cherry paradajok
1/3 nasekanej červenej cibule
umeocot podľa chuti
Zvolenú obilninu varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli.
Adzuki predmáčame a varíme v tlakovom hrnci cca 20 minút, najlepšie s kúskom riasy kombu.
Kukuricu varíme cca 20 minút. Necháme vychladnúť a nožom poodkrajujeme.
Na troche oleja restujeme červenú cibuľu, cesnak, rímsku rascu, nakrájanú kapiu na kocky a soľ. Pridáme kukuricu, scedenú fazuľu a uvarenú obilninu. Dôkladne premiešame, dochutíme tamari omáčkou.
Avokádo popučíme vidličkou a primiešame všetky ostatné ingrediencie, premiešame.
Paradajky nakrájame na drobno, pridáme na plátky nakrájanú červenú cibuľu a dochutíme umeoctom.
Mexický teplý šalát podávame s avokádovým dipom, paradajkovým šalátom, posypané čerstvým koriandrom a sezamom.