Baklažán patrí medzi moju najobľúbenejšiu zeleninu a keďže v záhrade nám ešte pár kusov stále dozrieva spolu s poslednými paradajkami tak vznikol môj ďalší obľúbený recept.
2PL panenský olivový olej
3 dozreté mäsité paradajky
malý kúsok zázvoru
1 baklažán
2 červené cibule
4 strúčiky cesnaku
po 1čl rasce, mletej papriky, oregana
100g sójového granulátu
vývar na podliatie (alebo voda s 1 mrkvou, sedanom, bobkovým listom)
dochutenie: soľ, tamari, štipka čilli
voliteľné: 1-2čl bieleho misa
čerstvá petržlenová vňať na posypanie
podávanie: ryža/cestovina/kváskový chlieb, rukola
Sójový granulát namočíme do horúcej vody na 5 minút a potom scedíme. Restujeme na troche oleja so soľou a trochou tamari omáčky do chrumkava. Vyberieme bokom.
Na tej istej panvici restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak, na kocky nakrájaný baklažán (nasolený a "spotený") s paradajkami, koreniny, soľ, čilli a zázvor. Po chvíli pridáme sójový granulát a podlejeme vývarom alebo vodou. Prikryté dusíme 20 minút.
Odstránime zázvor, dochutíme tamari omáčkou a do vypnutého vmiešame biele miso.
Podávame s obľúbenou prílohou a čerstvou rukolou, posypané čerstvou petržlenovou vňaťou.