Hlivový perkelt s bylinkovými haluškami (bez lepku a laktózy)
Lahodný hlivový perkelt s tofu, domácou kešu smotanou a čerstvou petržlenovou vňaťou podávaný s bylinkovými haluškami. Dokonalá dobrota :) Hliva je veľmi zdravou potravinou a navyše aj veľmi chutnou, oplatí sa ju zaradiť do jedálnička. Prirodzene posilňuje imunitu, čo je v jeseni prínosom, udržuje zdravé srdce a mozog, je antibakteriálna a má silný účinok na rakovinové bunky.
1PL sezamového oleja
2 cibule
1 balenie hlivy ustricovej
1 lahôdkové/marinované/údené bio tofu
1čl mletej rasce
1-2čl mletej papriky
zeleninový vývar na podliatie (alebo voda s mrkvou, sedanom a bobkovým listom)
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme nakrájanú hlivu, nakrájané tofu, soľ, rascu a mletú papriku. Chvíľu spolu restujeme, podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme cca 20-30 minút.
Zatiaľ si pripravíme cesto na halušky. Všetko spolu vymiešame na hustejšie cestíčko a hádžeme do vriacej vody cez haluškár. Keď vyplávu na povrch, chvíľku ešte povaríme ako pri klasických haluškách, scedíme a podávame. Ak sa nám zvýšia aj na ďalší deň, výborné je ich ohriať na panvici na troške oleja a mierne opiecť.
K hlive pridáme kešu smotanu, lahôdkové droždie a chvíľu necháme prevrieť, kým sa jedlo zahustí. Vypneme a dochutíme tamari, citrónom alebo umeoctom a vmiešame miso.
Posypeme nasekanou vňaťou a podávame s bylinkovými haluškami. Perkelt je dobre doplniť o listovú zeleninu alebo cviklový šalát.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody, znova mixujeme na hladkú smotanu.