RECEPTY

Stew zo seitanu a zeleniny v cuketovej bezlepkovej placke


Tradičné slovenské jedlo vo vegan verzii. Výborné a aj keď sa placky považujú za "ťažšie" jedlo, tieto sú bez lepku, no napriek tomu chrumkavé a v kombinácii s nori vločkami uľahčujú trávenie. Bezlepkové jedlo, ak seitan zameníme za tofu alebo strukovinu. 

Cuketové placky
  • 2 väčšie cukety strúhané na hrubo
  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačený)
  • 1-2PL lahôdkové droždie
  • 1PL mleté ľanové semienko
  • 1čl nori vločiek
  • 1dc ovsených/teffových vločiek
  • Ryžová múka podľa potreby na zahustenie
  • dochutenie: po 1čl majorán a rasca, soľ podľa chuti

Seitanové soté

  • 1PL sezamového oleja
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 mrkva
  • 1 kapia
  • balenie seitanu špecial
  • voliteľné: hrsť šampiňónov
  • ochutenie: soľ, rasca, tamari, štipka čilli, 1čl sušený koriander

Podávanie

  • strúhaná uhorka 
  • sezam na posypanie
  • umeocot podľa chuti
  1. Cukety dobre vyžmýkame a primiešame ostatné ingrediencie, vypracujeme hustejšie cesto. Pečieme na troche sezamového oleja z oboch strán do chrumkava. Necháme odkvapkať prebytočný tuk na obrúsku. Môžeme piecť väčšie placky, ktoré budeme plniť alebo viacej menších ako prílohu.
  2. Na oleji restujeme nakrájanú na drobno cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, na tenké plátky nakrájanú mrkvu (alebo strúhanú na hrubo), nakrájanú papriku, huby a na plátky nakrájaný seitan. Ochutíme koreninami a podlejeme trochou vody, prikryté dusíme do mäkka. Na záver dochutíme tamari.
  3. Uhorku nastrúhame na plátky premiešame s umeoctom podľa chuti a posypeme čiernym sezamom.
  4. Jedlo môžeme podávať s obľúbeným pickles.

Dobrú chuť!


Počet videní: 43