Šošovicové karbonátky s tahini dipom a karfiolovo-polentovou kašou
Karbonátky podobné falafelu s letným sezónnym šalátom a tahini-kôprovým dipom s lahodno karfiolovo-polentovou kašou. Výborné, komplexné, letné, ľahké jedlo plné zeleniny a nabité bielkovinou.
Karbonátky
2dc suchej červenej šošovice
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1PL domáceho pomodora
po 1/2čl sušenej bazalky a oregana
1čl nori vločiek
dochutenie: rasca, soľ podľa chuti
1-2PL ryžovej múky
Tahini dip
1dc tahini
1 pretlačený strúčik cesnaku
1PL čerstvý nasekaný kôpor
citrónová šťava, tamari podľa chuti
voliteľné: 2PL sójový jogurt
Karfilolovo polentová kaša
1dc polenty
3 dc zelenonového vývaru/rastlinného mlieka/vody
2hrste karfiolu
1-2PL lahôdkové droždie
soľ podľa chuti
voliteľné: na zjemnenie 1PL jogurtu/rastlinné mlieko/alsan bio maslo
Šošovicu namočíme najlepšie cez noc do vody (alebo aspoň na 3 hodiny), vodu poriadne scedíme, preložíme do mixéra s ostatnými ingredienciami a mixujeme na kompaktnú zmes. Necháme vychladiť v chladničke a zo zmesi tvarujeme menšie karbonátky. Pečieme na troche sezamového oleja do chrumkava z každej strany alebo v rúre na 180 stupňov cca 20 minút.
Dip pripravíme vymiešaním všetkých ingrediencií.
Polentu so soľou varíme vo zvolenej tekutine cca 20 minút. Karfiol naparíme alebo varíme vo vode s trochou soli do mäkka. Mixujeme spolu s polentou, lahôdkovým droždím, môžeme pridať na zjemnenie jogurt alebo maslo.
Karbonátky podávame s kašou preliate dipom a obľúbeným čerstvým šalátom. Použili sme paradajky, papriku, uhorku, olivy, jarná cibuľka a sezam ochutené umeoctom a olivovým olejom.