RECEPTY

Šošovicové karbonátky s tahini dipom a karfiolovo-polentovou kašou


Karbonátky podobné falafelu s letným sezónnym šalátom a tahini-kôprovým dipom s lahodno karfiolovo-polentovou kašou. Výborné, komplexné, letné, ľahké jedlo plné zeleniny a nabité bielkovinou.

Karbonátky

  • 2dc suchej červenej šošovice
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1PL domáceho pomodora 
  • po 1/2čl sušenej bazalky a oregana
  • 1čl nori vločiek
  • dochutenie: rasca, soľ podľa chuti
  • 1-2PL ryžovej múky

Tahini dip

  • 1dc tahini
  • 1 pretlačený strúčik cesnaku
  • 1PL čerstvý nasekaný kôpor
  • citrónová šťava, tamari podľa chuti
  • voliteľné: 2PL sójový jogurt

Karfilolovo polentová kaša

  • 1dc polenty
  • 3 dc zelenonového vývaru/rastlinného mlieka/vody
  • 2hrste karfiolu
  • 1-2PL lahôdkové droždie
  • soľ podľa chuti
  • voliteľné: na zjemnenie 1PL jogurtu/rastlinné mlieko/alsan bio maslo


  1. Šošovicu namočíme najlepšie cez noc do vody (alebo aspoň na 3 hodiny), vodu poriadne scedíme, preložíme do mixéra s ostatnými ingredienciami a mixujeme na kompaktnú zmes. Necháme vychladiť v chladničke a zo zmesi tvarujeme menšie karbonátky. Pečieme na troche sezamového oleja do chrumkava z každej strany alebo v rúre na 180 stupňov cca 20 minút.
  2. Dip pripravíme vymiešaním všetkých ingrediencií.
  3. Polentu so soľou varíme vo zvolenej tekutine cca 20 minút. Karfiol naparíme alebo varíme vo vode s trochou soli do mäkka. Mixujeme spolu s polentou, lahôdkovým droždím, môžeme pridať na zjemnenie jogurt alebo maslo.
  4. Karbonátky podávame s kašou preliate dipom a obľúbeným čerstvým šalátom. Použili sme paradajky, papriku, uhorku, olivy, jarná cibuľka a sezam ochutené umeoctom a olivovým olejom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 47