Burger s mungo fazuliek s garam masala a "syrovou" polentou
Mungo fazuľky majú obrovský prínos pre naše telo, navyše sú veľmi chutné, ideálne v teplých dňoch, vďaka ochladzujúcim účinkom na organizmus. V kombinácii so "syrovou polentou", cviklovým šalátom a kelslawom je to dokonalé zdravé jedlo. Alebo ako klasický burger s kváskovou žemlou.
Mungo burger
110g mungo fazuliek
1 väčšia červená cibuľa (100g)
2 strúčiky cesnaku
100g varenej cvikly
10g čerstvého koriandru
5PL ovsených bezlepkových vločiek
2PL mleté ľanové semienko
2PL lahôdkové droždie
1 čl garam masala
himalájska soľ, trocha čilli podľa chuti
"Syrová polenta"
1 diel polenty
3 diely zeleninového vývaru
1-2PL rastlinného jogurtu
1čl dijónskej horčice (odporúčam Emile Noel)
1PL lahôdkové droždie
voliteľné: trocha olivového oleja/masla alsan bio s obľúbenou bylinkou
Mungo varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy kombu. Scedíme a necháme vychladnúť. Dáme do stolného mixéra spolu s ostatnými ingredienciami a mixujeme na kašu. Dobre je zmes nechať chvíľu odstáť v chladničke. Rukami tvarujeme burgre, zmes vystačí na 4 veľké alebo 5 stredných burgrov. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 20 minút na papieri na pečenie.
Jemne potrieme panvicu olejom a z oboch strán dopečieme do chrumkava alebo tento krok vynecháme a necháme o 5-10 minút dlhšie v rúre. Chladnutím fašírky spevnejú.
Polentu varíme 20 minút, primiešame k nej jogurt, horčicu a lahôdkové droždie. Môžeme na troche oleja/masla rozohriať bylinku, použili sme tymián a poliať ním polentu.
Podávame s cviklovým šalátom, kelslawom a obľúbenou listovou zeleninou.