Garam masala tofu s čiernou ryžou a koriandrovým šalátom
Čierna ryža ma v porovnaní s hnedou oveľa vyšší obsah bielkovín a menej sacharidov, navyše skvelo chutí, má množstvo cenných antioxidantov a veľké množstvo železa. U nás doma je veľmi obľúbená na slano aj na sladko ako raňajková kaša. (aj pre deti) Ochutená zázvorom a cesnakom s čerstvým šalátom a ochuteným tofu s garam masala poliate tahini omáčkou je vynikajúcim jednoduchým obedom či večerou.
Ryžu varíme podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy arame, kľudne aj v predstihu deň pred...
Šalát pripravíme nakrájaním na jemno alebo nastrúhaním na hrubom strúhadle kapusty, reďkoviek a mrkvy. Primiešame nasekanú cibuľku, koriander. Ochutíme umeoctom a sezamovým olejom. Dôkladne rukou pomačkáme a necháme marinovať. Ak máme radi pikantné, môžeme pridať trocha srirache/čilli.
Tofu nakrájame na kocky a na troche oleja restujeme do chrumkava, pridáme podľa chuti garam masala, tamari a lahôdkové droždie. Chvíľu prehrejeme. Odložíme na tanier.
Znova pridáme trocha oleja a na drobno nakrájaný zázvor a cesnak, restujeme do zlatohneda. Teraz môžeme pridať parenú brokolicu (cca 4-5minút pariť). Pridáme čiernu ryžu, premiešame, môžeme dochutiť trochou tamari. Vmiešame tofu. Polejeme tahini omáčkou a podávame s kapustovým šalátom.