RECEPTY

Šošovicové guľky na gravy omáčke


Vynikajúce nemäsové guľky na prírodnej zeleninovej omáčke s čerstvým šalátom a varenou pohankou či pšenovo - hokkaidovou kašou. Pre nás dokonalý, zdravý a taak chutný obed. Omáčka je veľmi chutná a použijú sa na ňu všetky zbytky zeleniny, ktoré potrebujeme minúť.

šošovicové guľky

  • 2dc zelenej/hnedej šošovice
  • 1 ľanové vajce (1PL mletý zlatý ľan, 3PL vody, 5minút odstáť)
  • 1PL lahôdkové droždie
  • 1čl nori vločiek
  • malý kúsok strúhanej cvikly na jemno 
  • 3-5PL ryžovej múky alebo podľa potreby 
  • podľa chuti: soľ, tamari, údená paprika
  • po 1čl rasce, dijónska horčica, oregano
  • 1PL pomodora
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku

omáčka

  • 1 cibuľa
  • 2strúčiky cesnaku
  • zbytky koreňovej zeleniny (akékoľvek zbytky, čo chceme minúť)
  • 1-2PL ryžová múka
  • 3-5dc vody
  • dochutenie: soľ, biele miso, tamari

podávanie


  1. Šošovicu varíme podľa návodu, najlepšie s riasou kombu. Scedíme a necháme trocha vychladnúť. Popučíme vidličkou.
  2. Cibuľu nakrájame na drobno a restujeme do sklovita na troche oleja, pridáme pretlačený cesnak, rascu a soľ.
  3. Zmiešame cibuľu so šošovicou a pridáme všetky ostatné ingrediencie, vypracujeme kompaktnú zmes. Tvarujeme guľky a opekáme na troche sezamového oleja z každej strany do zlatohneda. Ak chceme guľky chrumkavejšie dáme ich zapiecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov cca 15 minút.
  4. Omáčku pripravíme jednoducho, všetku zeleninu aj cibuľu nakrájame na veľké kusy a dobre restujeme na troche oleja, pridáme múku, premiešame a zalejeme vodou, osolíme, varíme aspoň 20 minút aby sa chute prepojili. Precedíme, dochutíme bielym misom a tamari omáčkou.
  5. Podávame s varenou pohánkou alebo pšenovou kašou a obľúbeným šalátom. 

Pozn.- pšenová kaša : 1dc pšena (varíme podľa návodu), hrsť vareného hokkaida, 1 menšia restovaná cibuľa, trocha rastlinného mlieka, dochutíme soľou, muškátovým orieškom. Mixujeme na kašu, podľa potreby pridáme mlieko.

Dobrú chuť!


Počet videní: 55