Grilované tofu s hokkaidovou omáčkou a pšenovými kroketami
Vynikajúca kombinácia úžasných chutí. Možno vyzerá na prvý pohľad na náročnejšiu prípravu, no keď si pšeno zvolíte aj na raňajky, tak príprava nezaberie až toľko času.
Najskôr na troche oleja restujeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu do zlatista, necháme odkvapkať prebytočný tuk na obrúsku.
Varené pšeno zmiešame s polentou, múkou, soľou, sušeným cesnakom a bylinkou na súdržné cesto. Rukami odoberáme malé guľky, ktoré na podložke vytvarujeme na valčeky, môžeme urobiť zárezy s vidličkou. Varíme vo vriacej vode, kým vyplávu na povrch cca 2-3 minúty. Potom ich restujeme na troche olivového oleja do chrumkava. Vyberieme na obrúsok odkvapkať prebytočný tuk.
Tofu prekrojíme na 3 tenšie plátky, necháme marinovať cca 15 minút. Potom opečieme na panvici na miernom ohni z oboch strán do chrumkava.
Na troche olivového oleja restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, hokkaido, nakrájanú mrkvu a zalejeme mliekom/vodou, tak aby bola zelenina pokrytá. Varíme s riasou a soľou do zmäknutia. Vypneme pridáme bazalku a mixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme podľa potreby umeoctom a tamari omáčkou.
Podávame grilované tofu na hokkaidovej omáčke s kroketami, posypeme praženou cibuľkou a obľúbenou listovou zeleninou.