RECEPTY

Grilované tofu s hokkaidovou omáčkou a pšenovými kroketami


Vynikajúca kombinácia úžasných chutí. Možno vyzerá na prvý pohľad na náročnejšiu prípravu, no keď si pšeno zvolíte aj na raňajky, tak príprava nezaberie až toľko času.
grilované tofu
  • 1-2 balenia bio údené/marinované tofu 
  • marináda (1PL pomodoro, 1/2PL tamari, 1PL olivový olej, 1čl ryžový sirup, 1strúčik cesnaku)
omáčka
  • 1cibuľa
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • miska nakrájanej hokkaido
  • 1 väčšia mrkva
  • 1PL domáceho pomodora (čerstvá paradajka)
  • 4-5 lístkov čerstvej bazalky
  • rastlinné mlieko na doliatie
  • voliteľné: kúsok riasy wakame
  • dochutenie: himalájska soľ, tamari, umeocot
pšenové krokety
  • 250g vareného pšena
  • 50g polenty/kukuričnej krupice
  • 50-60g ryžovej múky
  • himalájska soľ podľa chuti
  • voliteľné: 1/2čl sušený cesnak, 1/2PL pažítka/petržlenová vňať

podávanie

  • mikrobylinky/rukola/púpavové listy
  • pražená cibuľa
  1. Najskôr na troche oleja restujeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu do zlatista, necháme odkvapkať prebytočný tuk na obrúsku.
  2. Varené pšeno zmiešame s polentou, múkou, soľou, sušeným cesnakom a bylinkou na súdržné cesto. Rukami odoberáme malé guľky, ktoré na podložke vytvarujeme na valčeky, môžeme urobiť zárezy s vidličkou. Varíme vo vriacej vode, kým vyplávu na povrch cca 2-3 minúty. Potom ich restujeme na troche olivového oleja do chrumkava. Vyberieme na obrúsok odkvapkať prebytočný tuk.
  3. Tofu prekrojíme na 3 tenšie plátky, necháme marinovať cca 15 minút. Potom opečieme na panvici na miernom ohni z oboch strán do chrumkava.
  4. Na troche olivového oleja restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, hokkaido, nakrájanú mrkvu a zalejeme mliekom/vodou, tak aby bola zelenina pokrytá. Varíme s riasou a soľou do zmäknutia. Vypneme pridáme bazalku a mixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme podľa potreby umeoctom a tamari omáčkou.
  5. Podávame grilované tofu na hokkaidovej omáčke s kroketami, posypeme praženou cibuľkou a obľúbenou listovou zeleninou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 21