Výborné, jednoduché a sýte jedlo plné krémovej chuti bez živočíšnej smotany a bez lepku. Guláš je dobre doplniť o tanier obľúbenej zeleninovej polievky, aby sme mali vyvážený obed, či večeru.
1-2PL sezamový/olivový olej
1/2 balenie hlivy ustricovej
balenie bielych šampiňónov
1 väčšia cibuľa
2-3 strúčiky cesnaku
1čl rasce
1-2 bobkové listy
himalájska soľ, umeocot a tamari omáčka podľa chuti
voliteľné: štipka tekka korenia na posypanie taniera/biele miso
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, rascu a soľ podľa chuti.
Huby nakrájame na tenké plátky, pridáme k cibuli a spolu restujeme. Podlejeme trochou vody, tak aby boli huby pokryté a spolu s bobkovým listom dusíme do mäkka, cca 20-25 minút.
Primiešame kešu smotanu, petržlenovú vňať a necháme chvíľu povariť, aby guláš zhustol. Dochutíme tamari omáčkou a umeoctom podľa chuti.
Podávame s knedľou a trochou obľúbenej listovej zeleniny. Možeme posypať trochou tekka korenia alebo trocha bieleho misa primiešať na záver k omáčke.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody s 1PL lahôdkového droždia, znova mixujeme na hladkú smotanu.