RECEPTY

Zapekané hokkaidové cestoviny s karfiolovým bešamelom


Zeleninovo bylinkové jedlo s plnou krémovou chuťou, trocha náročnejšie na prípravu, ale výsledok stojí za to. 

hokkaidové cestoviny

  • kukuričné/ryžové cestoviny
  • 1PL olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 menšie mrkvy
  • 3 dc nakrájanej hokkaido
  • 1-2PL domáceho pomodora /1-2 čerstvé paradajky)
  • rastlinné mlieko/zeleninový vývar na doliatie omáčky
  • dochutenie: himalájska soľ, tamari, muškátový oriešok
  • 1PL lahôdkové droždie
  • hrsť čerstvej bazalky

karfiolový bešamel

  • 1PL olivový olej
  • 1PL masla alsan bio
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menší karfiol
  • 1/2L rastlinného mlieka (používam domáce mandľové)
  • 3-4PL ryžovej múky
  • dochutenie: soľ, tamari, muškátový oriešok, biele miso
  • 1PL lahôdkové droždie
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

ostatné

  • 1 údený tempeh/1/2 bezlepková klobaňa
  • rukola/ľadový šalát/mikrobylinky na podávanie
  1. Cestoviny varíme al dente, pár minút menej ako je na obale. V rúre ešte dôjdu.
  2. Na oleji restujeme na nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, nakrájanú mrkvu, hokaido, pomodoro. Osolíme, zalejeme vývarom alebo mliekom, tak aby bola omáčka redšia. Varíme do zmäknutia zeleniny. Dochutíme tamari, čerstvou bazalkou, muškátovým orieškom, lahôdkovým droždím a mixujeme tyčovým mixérom. Primiešame uvarené, scedené cestoviny a dáme do menšieho pekáča, kde budeme cestoviny zapekať.
  3. Na troche oleja restujeme do chrumkava na hrubo nastrúhaný tempeh alebo namrvenú klobaňu. Navrstvíme na cestoviny.
  4. Karfiol nakrájame na menšie časti a naparíme v parnom hrnci cca 5-10 minút, podľa toho aký karfiol nám viac chutí.
  5. Bešamel - na oleji restujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak, soľ, maslo, ryžovú múku, chvíľu opražíme a zalejeme mliekom. Varíme do zhustnutia. Ochutíme tamari, lahôdkovým droždím, muškátovým orieškom a bielym misom. Mixujeme tyčovým mixérom. Primiešame karfiol a čerstvú nasekanú vňaťku. Navrstvíme na tempeh.
  6. Vrch môžeme posypať kukuričnou strúhankou zmiešanou s trochou masla a mandľových lupienkov. Zapekáme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 20 minút.
  7. Podávame s listovou zeleninou a obľúbeným pickles alebo trochou kvasenej kapusty.

TIP : chrumkava krusta na posypanie vrchu- kukuričná strúhanka s trochou masla alsan bio a mandľovými lupienkami.

Dobrú chuť!


Počet videní: 23