Cestoviny varíme al dente, pár minút menej ako je na obale. V rúre ešte dôjdu.
Na oleji restujeme na nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme cesnak, nakrájanú mrkvu, hokaido, pomodoro. Osolíme, zalejeme vývarom alebo mliekom, tak aby bola omáčka redšia. Varíme do zmäknutia zeleniny. Dochutíme tamari, čerstvou bazalkou, muškátovým orieškom, lahôdkovým droždím a mixujeme tyčovým mixérom. Primiešame uvarené, scedené cestoviny a dáme do menšieho pekáča, kde budeme cestoviny zapekať.
Na troche oleja restujeme do chrumkava na hrubo nastrúhaný tempeh alebo namrvenú klobaňu. Navrstvíme na cestoviny.
Karfiol nakrájame na menšie časti a naparíme v parnom hrnci cca 5-10 minút, podľa toho aký karfiol nám viac chutí.
Bešamel - na oleji restujeme do sklovita nakrájanú cibuľu, pridáme nasekaný cesnak, soľ, maslo, ryžovú múku, chvíľu opražíme a zalejeme mliekom. Varíme do zhustnutia. Ochutíme tamari, lahôdkovým droždím, muškátovým orieškom a bielym misom. Mixujeme tyčovým mixérom. Primiešame karfiol a čerstvú nasekanú vňaťku. Navrstvíme na tempeh.
Vrch môžeme posypať kukuričnou strúhankou zmiešanou s trochou masla a mandľových lupienkov. Zapekáme vo vyhriatej rúre na 200 stupňov cca 20 minút.
Podávame s listovou zeleninou a obľúbeným pickles alebo trochou kvasenej kapusty.
TIP : chrumkava krusta na posypanie vrchu- kukuričná strúhanka s trochou masla alsan bio a mandľovými lupienkami.