Rastlinné jedlo bez lepku a predsa tak smotanové. Dokonalá kombinácia tekvice so šalviou v krémovej omáčke s lieskovcami miesto parmezánu a rukolou.
1/2 maslovej tekvice (cca 320g)
2dc ryžovej múky
1dc ovsenej bezlepkovej múky
1PL arrowroot/kukuričný škrob
štipka soli a muškátového orieška
šalviová omáčka
2-3PL masla alsan bio/panenský olivový olej
hrsť šalviových listov
3 strúčiky cesnaku
2-3 dc kešu smotany (recept v pozn.)/ iná obľúbená
1PL lahôdkové droždie
soľ a citrónová šťava podľa chuti
pár kvapiek tamari omáčky na dochutenie
lieskovce pražené na sucho a rukola na posypanie
Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kusy, varíme v osolenej vode do zmäknutia.
Scedíme a ešte do teplej pridáme preosiate múky, škrob, soľ a muškátový oriešok. Vymiesime cesto, ak je lepivé pridáme ešte trocha ryžovej múky.
Z cesta tvarujeme rukami cca 1cm tenké dlhé valce a nožom krájame na 1cm kusy. Každý cm kúsok v rukách formujeme a prejdeme ním po opačnej strane vidličky. Takto dosiahneme gnocchi ako z obchodu. Varíme v osolenej vode, kým vyplávajú na povrch cca 2 minúty.
Podávame posypané nasekanými lieskovcami opraženými na suchej panvici ozdobené rukolou. Rukola dodá jedlu šmrnc. Môžeme ju pokvapkať panenským avokádovým alebo olivovým olejom a z jedla sa stane pôžitok.
Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody s 1PL lahôdkového droždia, znova mixujeme na hladkú smotanu.