RECEPTY

Tekvicové gnocchi so šalviovou omáčkou


Rastlinné jedlo bez lepku a predsa tak smotanové. Dokonalá kombinácia tekvice so šalviou v krémovej omáčke s lieskovcami miesto parmezánu a rukolou.
  • 1/2 maslovej tekvice (cca 320g)
  • 2dc ryžovej múky
  • 1dc ovsenej bezlepkovej múky
  • 1PL arrowroot/kukuričný škrob
  • štipka soli a muškátového orieška

šalviová omáčka

  • 2-3PL masla alsan bio/panenský olivový olej
  • hrsť šalviových listov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2-3 dc kešu smotany (recept v pozn.)/ iná obľúbená
  • 1PL lahôdkové droždie
  • soľ a citrónová šťava podľa chuti
  • pár kvapiek tamari omáčky na dochutenie
  • lieskovce pražené na sucho a rukola na posypanie
  1. Tekvicu ošúpeme a nakrájame na menšie kusy, varíme v osolenej vode do zmäknutia. 
  2. Scedíme a ešte do teplej pridáme preosiate múky, škrob, soľ a muškátový oriešok. Vymiesime cesto, ak je lepivé pridáme ešte trocha ryžovej múky.
  3. Z cesta tvarujeme rukami cca 1cm tenké dlhé valce a nožom krájame na 1cm kusy. Každý cm kúsok v rukách formujeme a prejdeme ním po opačnej strane vidličky. Takto dosiahneme gnocchi ako z obchodu. Varíme v osolenej vode, kým vyplávajú na povrch cca 2 minúty.
  4. Roztopíme maslo, pridáme pretlačený cesnak, nakrájanú šalviu, chvíľu restujeme. Pridáme scedené gnocchi a zalejeme kešu smotanou, osolíme, pridáme lahôdkové droždie, citrónovú šťavu a necháme prevrieť. Dochutíme tamari omáčkou.
  5. Podávame posypané nasekanými lieskovcami opraženými na suchej panvici ozdobené rukolou. Rukola dodá jedlu šmrnc. Môžeme ju pokvapkať panenským avokádovým alebo olivovým olejom a z jedla sa stane pôžitok.

Pozn. - 1 diel kešu orechov mixujeme vo výkonnom mixéri, pridáme 2 diely vody s 1PL lahôdkového droždia, znova mixujeme na hladkú smotanu.

Dobrú chuť!


Počet videní: 48