Lahodné grilované tofu s polentovou kašou a dusenou zeleninou
Dokonalé zdravé jedlo s kopou zeleniny, byliniek, doplnené o bielkovinu s obilninou a navyše skutočne chutné.
údené bio tofu (odporúčam take it veggie z Kaufu)
marináda množstvo na 1 tofu
1PL domáceho pomodora
1 strúčik cesnaku
1-2 PL tamari
1čl ryžového sirupu
1/2PL olivového oleja
Zelenina
1PL olivový olej
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 paradajky
2 kapie
1 cuketa
dochutenie: soľ, mletá rasca, tamari omáčka podľa chuti
polenta
1 diel polenty
3 diely rastlinného mlieka plus na našľahanie cca 1diel
soľ na dochutenie
maslo alsan bio, čerstvá šalvia
rukola, slnečnica, pažítka na podávanie
Najskôr začneme s prípravou polenty aby mala čas vychladnúť. 1 diel polenty uvaríme s 3 dielmi mlieka a trochou soli. Odložíme bokom vychladnúť.
Roztopíme maslo a pridáme šalviové listy, trocha soli. Použijeme neskôr na poliatie našľahanej polentovej kaše.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pretlačený cesnak, rascu a osolíme. Paradajky nakrájame na menšie kúsky, papriku na tenké pásiky a cuketu na tenšie polmesiačiky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Zeleninu pridáme k cibuli a spolu chvíľu restujeme, prikryjeme a necháme dusiť do mäkka. Na záver dochutíme tamari omáčkou, poprípade štipkou čilli, ak máme radi pikantnejšie jedlo.
Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencii. Tofu rozkrojíme pozdĺžne na 3 kusy a obalíme v marináde. Pečieme na panvici z oboch strán do chrumkava.
Rukolu ochutíme panenským olivovým olejom a pár kvapkami umeoctu. Posypeme na sucho opraženou slnečnicou.
Vychladnutú polentu našľaháme pridaním mlieka a znova zahrejeme, vymiešame metličkou na hladkú kašu.
A konečne podávame. Polentovú kašu prelejeme šalviovým maslo, podávame s dusenou zeleninou, grilovaným tofu a rukolovým šalátom. Posypeme čerstvou pažítkou.