RECEPTY

Lahodné grilované tofu s polentovou kašou a dusenou zeleninou


Dokonalé zdravé jedlo s kopou zeleniny, byliniek, doplnené o bielkovinu s obilninou a navyše skutočne chutné.

  • údené bio tofu (odporúčam take it veggie z Kaufu)

marináda množstvo na 1 tofu

  • 1PL domáceho pomodora
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1-2 PL tamari
  • 1čl ryžového sirupu
  • 1/2PL olivového oleja

Zelenina

  • 1PL olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 paradajky
  • 2 kapie
  • 1 cuketa
  • dochutenie: soľ, mletá rasca, tamari omáčka podľa chuti

polenta

  • 1 diel polenty
  • 3 diely rastlinného mlieka plus na našľahanie cca 1diel
  • soľ na dochutenie
  • maslo alsan bio, čerstvá šalvia

rukola, slnečnica, pažítka na podávanie

  1. Najskôr začneme s prípravou polenty aby mala čas vychladnúť. 1 diel polenty uvaríme s 3 dielmi mlieka a trochou soli. Odložíme bokom vychladnúť.
  2. Roztopíme maslo a pridáme šalviové listy, trocha soli. Použijeme neskôr na poliatie našľahanej polentovej kaše.
  3. Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, pridáme pretlačený cesnak, rascu a osolíme. Paradajky nakrájame na menšie kúsky, papriku na tenké pásiky a cuketu na tenšie polmesiačiky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Zeleninu pridáme k cibuli a spolu chvíľu restujeme, prikryjeme a necháme dusiť do mäkka. Na záver dochutíme tamari omáčkou, poprípade štipkou čilli, ak máme radi pikantnejšie jedlo.
  4. Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencii. Tofu rozkrojíme pozdĺžne na 3 kusy a obalíme v marináde. Pečieme na panvici z oboch strán do chrumkava.
  5. Rukolu ochutíme panenským olivovým olejom a pár kvapkami umeoctu. Posypeme na sucho opraženou slnečnicou.
  6. Vychladnutú polentu našľaháme pridaním mlieka a znova zahrejeme, vymiešame metličkou na hladkú kašu.
  7. A konečne podávame. Polentovú kašu prelejeme šalviovým maslo, podávame s dusenou zeleninou, grilovaným tofu a rukolovým šalátom. Posypeme čerstvou pažítkou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 25