RECEPTY

Karfiolová ryža s bok choy a chrumkavým tofu


Naše obľúbené jedlo a zároveň inšpirácia ako dostať karfiol častejšie na tanier. Netradične v kombinácii s ryžou vytvorí skvelú kombináciu.

  • sezamový olej
  • 1dc ryža basmati/celozrnná/čierna ryža
  • 1 malý karfiol alebo 1/2 stredného
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, tamari omáčka podľa chuti
  • 1 bok choy (druh čínskej kapusty)
  • Balenie bio bieleho tofu (používam take it veggie z Kaufu)
  • voliteľné: sezam, jarná cibuľka, listový šalát

marináda

  • 2 PL mandľového/arašídového/tahini masla
  • 1PL sezamový olej
  • 2PL tamari
  • 1-2PL ryžový sirup
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • sriracha/čilli podľa chuti
  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Tofu osušíme čistou utierkou a nakrájame na kocky. Rozložíme na na papier na pečenie aby sa kúsky nedotýkali a pečieme cca 20 minút do chrumkava.
  2. Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Môžeme ju vylepšiť presne podľa svojich chuti pridaním cesnaku, sirupu či tamari. Necháme 2-3PL na poliatie na tanieri. Do zvyšnej marinády dáme upečené tofu a dobre premiešame. Znova pečieme cca 5-10 minút do chrumkava. 
  3.  Ryžu varíme podľa návodu, najlepšie so štipkou riasy arame.
  4. Karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle. Na oleji restujeme pretlačený cesnak, pridáme karfiol, jemne osolíme a podlejeme cca 1dc vody. Prikryté dusíme cca 10 minút. Na záver primiešame uvarenú ryžu a dochutíme tamari omáčkou.
  5. Na troche oleja restujeme nakrájanú čínsku kapustu bok choy, ochutenú tamari omáčkou do zlatista cca 2 minúty.
  6. Servírujeme karfiolovú ryžu, chrumkavé tofu a restovanú kapustu. Posypeme sezamom, jarnou cibuľkou a pokvapkáme zvyšnou marinádou. Tanier doplníme o obľúbenú listovú zeleninu ochutenú umeoctom a panenským olivovým olejom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 28