Naše obľúbené jedlo a zároveň inšpirácia ako dostať karfiol častejšie na tanier. Netradične v kombinácii s ryžou vytvorí skvelú kombináciu.
sezamový olej
1dc ryža basmati/celozrnná/čierna ryža
1 malý karfiol alebo 1/2 stredného
2 strúčiky cesnaku
soľ, tamari omáčka podľa chuti
1 bok choy (druh čínskej kapusty)
Balenie bio bieleho tofu (používam take it veggie z Kaufu)
voliteľné: sezam, jarná cibuľka, listový šalát
marináda
2 PL mandľového/arašídového/tahini masla
1PL sezamový olej
2PL tamari
1-2PL ryžový sirup
1 strúčik cesnaku (pretlačený)
sriracha/čilli podľa chuti
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Tofu osušíme čistou utierkou a nakrájame na kocky. Rozložíme na na papier na pečenie aby sa kúsky nedotýkali a pečieme cca 20 minút do chrumkava.
Pripravíme si marinádu zmiešaním všetkých ingrediencií. Môžeme ju vylepšiť presne podľa svojich chuti pridaním cesnaku, sirupu či tamari. Necháme 2-3PL na poliatie na tanieri. Do zvyšnej marinády dáme upečené tofu a dobre premiešame. Znova pečieme cca 5-10 minút do chrumkava.
Ryžu varíme podľa návodu, najlepšie so štipkou riasy arame.
Karfiol nastrúhame na hrubom strúhadle. Na oleji restujeme pretlačený cesnak, pridáme karfiol, jemne osolíme a podlejeme cca 1dc vody. Prikryté dusíme cca 10 minút. Na záver primiešame uvarenú ryžu a dochutíme tamari omáčkou.
Na troche oleja restujeme nakrájanú čínsku kapustu bok choy, ochutenú tamari omáčkou do zlatista cca 2 minúty.
Servírujeme karfiolovú ryžu, chrumkavé tofu a restovanú kapustu. Posypeme sezamom, jarnou cibuľkou a pokvapkáme zvyšnou marinádou. Tanier doplníme o obľúbenú listovú zeleninu ochutenú umeoctom a panenským olivovým olejom.