Šošovicový prívarok s tahini, pečenou zeleninou a ryžovými plackami
Aj klasické obyčajné jedlo môže byť vylepšené na vegánsky spôsob a plné prekvapivých chutí.
Pečená zelenina
1 batát
1 cvikla
1/2 cibule a 1 strúčik cesnaku
olivový olej, soľ, bylinky (výborný je čerstvý tymián)
Ryžové placky
sezamový olej
1 smažená cibuľa
1čl rasce a nori vločiek
soľ podľa chuti
bylinky (použila som polievkové korenie/majorán/pažítka)
1 ľanové vajce (1PL mleté ľanové semienko s 3PL vody)
1- 2 dc kvasenej kapusty
1- 2dc celozrnnej ryžovej múky
Šošovica
1/2 hrnčeka zelenej/hnedej šošovice (s kúskom riasy kombu)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1čl rasce
1bobkový list
soľ, tamari, umeocot podľa chuti
1/2-1PL tahini
1/2PL domáce pomodoro (voliteľné)
1čl polievkové korenie od Sonnentor (voliteľné)
obilninové domáce mlieko
1PL celozrnná ryžová múka na zahustenie/kuzu/arrowroot
Pečená zelenina
Najskôr začneme s pečenou zeleninou. Zapneme rúru na 180 stupňov. Zeleninu nakrájame na približne rovnaké tvary, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky, olivový olej, soľ a bylinky. Pečieme cca 40 minút.
Ryžové placky
Na sezamovom oleji restujeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu do chrumkava, vyberieme z panvice a na servítke necháme odkvapkať prebytočný tuk.
Pripravíme do misy ľanové vajce, necháme chvíľu odstáť. Primiešame zvyšné ingrediencie spolu s vychladnutou cibuľou a rukami vypracujeme husté cesto. Z cesta odoberáme menšie guľky, v rukách sploštíme na tvar placky a pečieme na panvici potretej trochou sezamového oleja z oboch strán.
Šošovica
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu na drobno, pridáme pretlačený cesnak, rascu a predmáčanú šošovicu.
Zalejeme rastlinným mliekom alebo vodou a varíme spolu s bylinkami, bobkovým listom a riasou do mäkka.
Osolíme a poprášime múkou, premiešame a chvíľu povaríme.
Ochutíme tamari a umeoctom, primiešame tahini.
Šošovicu podávame s pečenou zeleninou a ryžovo kapustovými plackami alebo obilninovými. K jedlu sa hodí aj kúsok obľúbenej listovej zeleniny, použili sme rukolu, ktorú netreba zabudnúť pokvapkať panenským olivovým olejom a umeoctom.