RECEPTY

Šošovicový prívarok s tahini, pečenou zeleninou a ryžovými plackami


Aj klasické obyčajné jedlo môže byť vylepšené na vegánsky spôsob a plné prekvapivých chutí. 

Pečená zelenina

  • 1 batát
  • 1 cvikla
  • 1/2 cibule a 1 strúčik cesnaku
  • olivový olej, soľ, bylinky (výborný je čerstvý tymián)

Ryžové placky

  • sezamový olej
  • 1 smažená cibuľa
  • 1čl rasce a nori vločiek
  • soľ podľa chuti
  • bylinky (použila som polievkové korenie/majorán/pažítka)
  • 1 ľanové vajce (1PL mleté ľanové semienko s 3PL vody)
  • 1- 2 dc kvasenej kapusty
  • 1- 2dc celozrnnej ryžovej múky

Šošovica

  • 1/2 hrnčeka zelenej/hnedej šošovice (s kúskom riasy kombu)
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1čl rasce
  • 1bobkový list
  • soľ, tamari, umeocot podľa chuti
  • 1/2-1PL tahini
  • 1/2PL domáce pomodoro (voliteľné) 
  • 1čl polievkové korenie od Sonnentor (voliteľné)
  • obilninové domáce mlieko 
  • 1PL celozrnná ryžová múka na zahustenie/kuzu/arrowroot


Pečená zelenina

  1. Najskôr začneme s pečenou zeleninou. Zapneme rúru na 180 stupňov. Zeleninu nakrájame na približne rovnaké tvary, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a cesnak na plátky, olivový olej, soľ a bylinky. Pečieme cca 40 minút.

Ryžové placky

  1. Na sezamovom oleji restujeme na tenké plátky nakrájanú cibuľu do chrumkava, vyberieme z panvice a na servítke necháme odkvapkať prebytočný tuk.
  2. Pripravíme do misy ľanové vajce, necháme chvíľu odstáť. Primiešame zvyšné ingrediencie spolu s vychladnutou cibuľou a rukami vypracujeme husté cesto. Z cesta odoberáme menšie guľky, v rukách sploštíme na tvar placky a pečieme na panvici potretej trochou sezamového oleja z oboch strán.

Šošovica

  1. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu na drobno, pridáme pretlačený cesnak, rascu a predmáčanú šošovicu.
  2. Zalejeme rastlinným mliekom alebo vodou a varíme spolu s bylinkami, bobkovým listom a riasou do mäkka.
  3. Osolíme a poprášime múkou, premiešame a chvíľu povaríme.
  4. Ochutíme tamari a umeoctom, primiešame tahini.
  5. Šošovicu podávame s pečenou zeleninou a ryžovo kapustovými plackami alebo obilninovými. K jedlu sa hodí aj kúsok obľúbenej listovej zeleniny, použili sme rukolu, ktorú netreba zabudnúť pokvapkať panenským olivovým olejom a umeoctom.

Dobrú chuť!


Počet videní: 30