Vynikajúce, jednoduché a zdravé pohánkoto, vhodné na chladné dni, kedy nás jedlo krásne zahreje. Chuť pohánky s tahini, seitanom a čerstvým koriandrom je kombinácia, pri ktorej typická chuť pohánky ide do úzadia a chutí aj tým, ktorý pohánku až tak nemusia. U nás je ale pohánka veľmi obľúbená aj ako príloha, miesto ryže.
1dc pohánky
sezamový olej
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
balenie seitanu špeciál
hrsť shitake húb/šampiňóny
hrsť ružičiek brokolice/hrášok/lusky
2PL kvasenej kapusty
1PL lahôdkové droždie
1-2PL tahini
himalájska soľ , tamari a mletá rsaca podľa chuti
podávanie: rukola, čerstvý koriander
Pohánku varíme v 1,5 násobku vody, najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli cca 15 minút.
Na oleji restujeme do chrumkava seitan nakrájaný na plátky. Vyberieme z panvice.
Na tej istej panvici restujeme nakrájanú cibuľu na drobno do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, na plátky nakrájané huby, rascu a osolíme. Pridáme kapustu a spolu restujeme.
Brokolicu naparíme 3-4 minúty alebo ju hodíme do panvice a podlejeme troškou vody a prikryté spolu podusíme 3-4 minúty.
Primiešame seitan a uvarenú pohánku. Premiešame lahôdkové droždie, tamari omáčku podľa chuti a podávame posypané čerstvým koriandrom, poliate tahini omáčkou s čerstvou rukolou. Rukolu môžeme pokvapkať panenským olivovým olejom a umeoctom.