Netradičný guľáš s cviklou, je vďaka zelenine sladký, spolu so zázvorom a chilli v kombinácii so zahrievajúcou pohánkou a batatovými plackami vytvorí neodolateľne chutnú a zdravú kombináciu spolu s kvasenou kapustou a poľníčkom. Vhodné na chladné dni, kedy nás jedlo krásne zahreje.
1-2 PL sezamový olej
cca 1/2 šálky farebnej maslovej fazule (použili sme veľkú)
Fazuľu varíme podľa návodu, najlepšie s riasou kombu, v tlakovom hrnci cca 25 minút.
Na oleji restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme pretlačený cesnak. Osolíme, pridáme chilli.
Cviklu nakrájame na drobné kocky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Batat ošúpeme a nakrájame na kocky. Pridáme restovať k cibuli.
Pridáme uvarenú fazuľu aj s vodou, kde sa varila. Pridáme zázvor, prilejeme rastlinné mlieko a varíme cca 20 minút alebo pokým zelenina nezmäkne.
Guláš zahustíme podľa potreby arrowrootom zmiešaným v troche vody alebo poprášime múkou a premiešame. Môžeme odobrať iba časť gulášu a rozmixovať, vrátime späť.
Dochutíme tamari omáčkou a umeoctom.
Podávame s varenou pohánkou a batatovými plackami. Tanier doplníme o porciu kvasenej kapusty a poľníčka.