Tahini dodá jedlám úžasnú krémovosť a chuť a táto kombinácia je toho dôkazom. Ak máte ryžu uvarenú v zásobe je to rýchlovka.
balenie organického bieleho tofu (odporúčam z Kaufu Take it veggie)
menšia brokolica
sezamový olej
2PL tamari omáčka
1PL arrowroot/kukuričný škrob
1dc celozrnnej ryže/bielej basmati
posypanie: sezam, jarná cibuľka, koriander
voliteľné: ľadový šalát/rukola/poľníček
Tahini omáčka
1/2 dc tahini
1 dc filtrovanej vody
2-3 strúčiky cesnaku
šťava z polovice citróna
2-3 PL tamari omáčky
soľ a chilli podľa chuti
voliteľné: 1čl ryžového sirupu
Najskôr uvaríme zvolenú ryžu podľa návodu, najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli.
Tofu zabalíme do čistej utierky a zaťažíme aby sme ho zbavili vody, prekrojíme po dĺžke a nakrájame na kocky. Pridáme tamari a arrowroot, premiešame. Môžeme ho piecť na troche oleja na panvici z každej strany do chrumkava alebo tofu pečieme na papieri na pečenie v rúre na 180 stupňov cca 20 minút.
Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, môžeme ju napariť cca 3-4 minúty alebo blanšírujeme v troche vriacej vody 3-4 minúty.
Tahini omáčku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií najlepšie s pomocou tyčového mixéra. Chuť omáčky si každý vylepší presne podľa seba, omáčka môže byť slanšia, nakoľko je brokolica bez soli.
Na panvicu dáme tofu, brokolicu, tahini omáčku a jemne spolu všetko prehrejeme.
Servírujeme na spodok misky šalát, varenú ryžu a tahini zmes. Posypeme sezamom, jarnou cibuľkou a koriandrom.