Výborná klasika vo vegan verzii s bezlepkovou knedľou, ak namiesto seitanu použijete údený tempeh je to bezlepkové jedlo.
SEITO
sezamový olej
balenie seitanu špecial
strúčik cesnaku
dochutenie: rasca, mletá červená paprika, tamari, čierny sezam
voliteľné: trocha kuzu/arrowroot/kukuričný škrob na zahustenie omáčky
ZELO
cca 1kg kvasenej kapusty
1 cibuľa
1-2 PL sezamový olej
dochutenie: soľ, tamari, rasca
1PL ryžovej múky
KNEDLO
100g varenej ryže
1dc ryžová múka
1 dc ovsená bezlepková múka
9g bezfosfátový prášok do pečiva
1PL arrowroot/kukuričný škrob
1dc vody
voliteľné: 1 malá cibuľa
dochutenie: soľ, rasca
Najskôr začneme s prípravou knedle. Môžeme orestovať na troche oleja na drobno nakrájanú cibuľu do zlatista, necháme vychladnúť. Pridá knedli na výbornej chuti. Všetky ingrediencie vypracujeme na lepkavejšie cesto, prikryjeme utierkou a necháme hodinu alebo aj viac podkysnúť. Paríme v parnom hrnci vymastenom trochou oleja cca 40 minút. Necháme 10 minút vychladnúť, potom môžeme krájať.
Seitan nakrájame na tenké plátky a na troche sezamového oleja restujeme do chrumkava, pridáme koreniny a sezam, ešte chvíľu spolu restujeme. Ak chceme seitan na šťave, môžeme v troche vody rozmiešame zahusťovadlo a na záver prilejeme k seitanu, necháme chvíľu prejsť varom, vznikne nám šťavnatý seitan.
Na oleji restujeme do zlata nakrájanú cibuľu. Pridáme rascu, soľ, kapustu a chvíľu spolu restujeme. Podlejeme trochou vody alebo šťavy z kapusty a dusíme 20-30 minút. Na záver poprášime múkou a necháme prevariť pár minút. Dochutíme tamari omáčkou. Ak máte radi chilli, môžete trocha pridať do kapusty, zvýrazní sa chuť.
Podávame "Seito, knedlo, zelo" posypané obľúbenými mikrobylinkami. My máme radi aspoň kúsok čerstvej zeleniny ku každému jedlu. Alebo výbornú chuť jedlu dodá čerstvá pažítka.