Tempeh natur s mrkvou, polentovou kašou a šalviovým maslom s hubami
Jednoduché jedlo a predsa tak úžasne a plné chuti. Našľahaná polentová kaša patrí u nás medzi najobľúbenejšiu prílohu k omáčkovým jedlám alebo ku karbonátkam. Perfektná a zdravá náhrada za tú zemiakovú. A spolu s krémovým soté z mrkvy a tempehu sa postarajú so šalviovým maslom a hubami shimeji o chuťový zážitok.
1PL sezamového oleja
1 balenie tempeh natur
4 mrkvy
2 cibule
3-4 strúčiky cesnaku
1čl mletá rasca
1čl sušený koriander
2 dc zeleninového vývaru alebo filtrovanej vody
2-3 dc domáca kešu smotana (recept v pozn.)
1 PL lahôdkové droždie
Dochutenie: himalájska soľ, tamari, chilli alebo sriracha, umeocot podľa chuti
Polentová kaša
2 dc polenty
6dc rastlinné mlieko (ryžové, ovsené,..) plus na našľahanie
Trocha soli
Šalviové maslo
hrsť obľúbených húb (šampiňóny, shimeji)
pár lístkov čerstvej šalvie
1 malý strúčik cesnaku
2-3 PL masla alsan bio
Himalájska soľ na dochutenie
Začneme s prípravou polenty najlepšie v predstihu alebo si uvaríme väčšie množstvo, napríklad kaša na raňajky s čokoládovou polevou a zvyšok na obed alebo večeru.
Polentu varíme v 3 násobnom množstve mlieka, najlepšie s kúskom riasy arame a trochou soli cca 20 minút. Necháme vychladnúť. Pred podávaním prilejeme trocha mlieka a našľaháme metličkou. Množstvo mlieka závisí ako nadýchanú kašu si želáme.
Na troche oleja restujeme osolený cesnak a huby do zlatista spolu so šalviou, na záver primiešame maslo a necháme ho roztopiť. Touto zmesou zalejeme polentovú kašu na tanieri.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, na malé kocky nakrájaný tempeh a mrkvu na tenké kolieska. Pridáme rascu, koriander, osolíme podľa chuti a podlejeme vývarom, necháme dusiť 10 minút alebo pokým mrkva nezmäkne. Ak nemáme vývar, použijeme vodu, a dusíme s malým kúskom stokového zeleru (po dovarením odstránime), lepšie sa priblížime chuti zeleninového vývaru.
Zalejeme kešu smotanou a primiešame lahôdkové droždie. Dochutíme tamari omáčkou, trochou umeoctu a na zvýraznenie trocha čilli podľa chuti. Necháme chvíľu povariť, pokým začne zmes hustnúť.
Podávame s našľahanou polentou a úžasným šalviovým maslom s hubami.
Dobrú chuť!
Pozn. – 2dc kešu orechov mixujeme samostatne, pridáme 2-3 dc filtrovanej vody a znova mixujeme.