RECEPTY

Tempeh natur s mrkvou, polentovou kašou a šalviovým maslom s hubami


Jednoduché jedlo a predsa tak úžasne a plné chuti. Našľahaná polentová kaša patrí u nás medzi najobľúbenejšiu prílohu k omáčkovým jedlám alebo ku karbonátkam. Perfektná a zdravá náhrada za tú zemiakovú. A spolu s krémovým soté z mrkvy a tempehu sa postarajú so šalviovým maslom a hubami shimeji o chuťový zážitok. 

  • 1PL sezamového oleja
  • 1 balenie tempeh natur
  • 4 mrkvy
  • 2 cibule
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 1čl mletá rasca
  • 1čl sušený koriander
  • 2 dc zeleninového vývaru alebo filtrovanej vody
  • 2-3 dc domáca kešu smotana (recept v pozn.)
  • 1 PL lahôdkové droždie
  • Dochutenie: himalájska soľ, tamari, chilli alebo sriracha, umeocot podľa chuti

Polentová kaša

  • 2 dc polenty
  • 6dc rastlinné mlieko (ryžové, ovsené,..) plus na našľahanie
  • Trocha soli

Šalviové maslo

  • hrsť obľúbených húb (šampiňóny, shimeji)
  • pár lístkov čerstvej šalvie
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 2-3 PL masla alsan bio
  • Himalájska soľ na dochutenie


  1. Začneme s prípravou polenty najlepšie v predstihu alebo si uvaríme väčšie množstvo, napríklad kaša na raňajky s čokoládovou polevou a zvyšok na obed alebo večeru.
  2. Polentu varíme v 3 násobnom množstve mlieka, najlepšie s kúskom riasy arame a trochou soli cca 20 minút. Necháme vychladnúť. Pred podávaním prilejeme trocha mlieka a našľaháme metličkou. Množstvo mlieka závisí ako nadýchanú kašu si želáme.
  3. Na troche oleja restujeme osolený cesnak a huby do zlatista spolu so šalviou, na záver primiešame maslo a necháme ho roztopiť. Touto zmesou zalejeme polentovú kašu na tanieri.
  4. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme pretlačený cesnak, na malé kocky nakrájaný tempeh a mrkvu na tenké kolieska. Pridáme rascu, koriander, osolíme podľa chuti a podlejeme vývarom, necháme dusiť 10 minút alebo pokým mrkva nezmäkne. Ak nemáme vývar, použijeme vodu, a dusíme s malým kúskom stokového zeleru (po dovarením odstránime), lepšie sa priblížime chuti zeleninového vývaru.
  5. Zalejeme kešu smotanou a primiešame lahôdkové droždie. Dochutíme tamari omáčkou, trochou umeoctu a na zvýraznenie trocha čilli podľa chuti. Necháme chvíľu povariť, pokým začne zmes hustnúť.
  6. Podávame s našľahanou polentou a úžasným šalviovým maslom s hubami.


Dobrú chuť!

Pozn. – 2dc kešu orechov mixujeme samostatne, pridáme 2-3 dc filtrovanej vody a znova mixujeme.



Počet videní: 58