RECEPTY

Ohľaduplná sviečková s bezlepkovou knedľou


Vegan sviečková z hokaida, mrkvy a stopkového zeleru s pohánkovo ryžovou knedľou bez kysnutia a grilovaným seitanom. Ak miesto seitanu použijete údený tempeh, máte bezlepkové jedlo.

omáčka
  • 1 menšia hokaido
  • 4 mrkvy
  • 4 stopky zeleru sedana
  • 2 väčšie cibule
  • 1PL sezamový olej
  • dochutenie: rasca, bobkový list, himalájska soľ, umeocot
  • kúsok riasy wakame
  • 2dc domáce mandľové /kešu mlieko
  • 1PL lahôdkové droždie

knedľa

  • 1dc pohánková múka
  • 1dc ryžová múka
  • 100g uvarenej obilniny (ryža, cirok, pohánka, ...)
  • trocha himalájskej soli a rasce
  • 7g bezfosfátový prášok do pečiva
  • 1dc filtrovanej vody alebo podľa potreby

príloha

  • grilovaný seitan natural
  • marináda: 1PL olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1čl tamari, 1čl dijónskej horčice (voliteľné)
  1. Najskôr začneme s prípravou knedle. Z ingrediencií vymiesime hustejšie cesto, ktoré dobre drží tvar a vypracujeme knedľu, ktorú jemne potrieme na spodnej časti sezamovým olejom, aby sa neprilepila. Paríme v parnom hrnci 35 minút. Necháme 10 minút vychladnúť a môžeme krájať.
  2. Seitan necháme marinovať aspoň pol hodinu a grilujeme na panvici z oboch strán.
  3. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme očistenú a nakrájanú hokaido aj so šupkou, nakrájanú mrkvu a zeler. Osolíme, pridáme rascu, bobkový list a riasu, podlejeme vodou tak, aby bola zelenina pokrytá. Varíme pol hodinu, kým zelenina nezmäkne.
  4. Odstránime bobkový list a mixujeme na hladkú omáčku.
  5. Domáce mlieko pripravíme z 3PL mandlí/kešu mixovaných samostatne, následne pridáme 2dc vody a znova mixujeme. Pridáme k zelenine spolu s lahôdkovým droždím a chvíľu ešte povaríme. Odstavíme a dochutíme umeoctom podľa chuti.
  6. Podávame s knedľou, seitanom alebo tempehom, posypané jarnou cibuľkou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 102