Vegan sviečková z hokaida, mrkvy a stopkového zeleru s pohánkovo ryžovou knedľou bez kysnutia a grilovaným seitanom. Ak miesto seitanu použijete údený tempeh, máte bezlepkové jedlo.
Najskôr začneme s prípravou knedle. Z ingrediencií vymiesime hustejšie cesto, ktoré dobre drží tvar a vypracujeme knedľu, ktorú jemne potrieme na spodnej časti sezamovým olejom, aby sa neprilepila. Paríme v parnom hrnci 35 minút. Necháme 10 minút vychladnúť a môžeme krájať.
Seitan necháme marinovať aspoň pol hodinu a grilujeme na panvici z oboch strán.
Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme očistenú a nakrájanú hokaido aj so šupkou, nakrájanú mrkvu a zeler. Osolíme, pridáme rascu, bobkový list a riasu, podlejeme vodou tak, aby bola zelenina pokrytá. Varíme pol hodinu, kým zelenina nezmäkne.
Odstránime bobkový list a mixujeme na hladkú omáčku.
Domáce mlieko pripravíme z 3PL mandlí/kešu mixovaných samostatne, následne pridáme 2dc vody a znova mixujeme. Pridáme k zelenine spolu s lahôdkovým droždím a chvíľu ešte povaríme. Odstavíme a dochutíme umeoctom podľa chuti.
Podávame s knedľou, seitanom alebo tempehom, posypané jarnou cibuľkou.