Jednoduché, veľmi chutné a navyše rýchle zhotovené. Čo viac dodať. Vhodné aj pre deti, ak miesto údeného tempehu použijete tempeh natur a máte jedlo pre celú rodinu. K tomuto jedlu si pripravujeme domáce široké rezance, je to jednoduché a chuť čerstvo pripravených cestovín sa nedá porovnať s kupovanými. Alebo pre bezlepkovú variantu sa skvele hodia pohánkové vlnky od Šmajstra.
1 mrkva
1 kaleráb
1 cibuľa
½ údeného tempehu
Sezamový olej
Dochutenie: himalájska soľ, rasca
Voliteľné: slnečnica pražená na sucho, smažená cibuľka
Pohánkové vlnky od Šmajstra
alebo domáce cestoviny
1dc špaldová múka
½ dc celozrnná špaldová múka
po 1 čl sezamový olej, nori vločky a mleté ľanové semienko (voliteľné)
štipka himalájskej soli a kurkumy
½ dc filtrovanej vody)
Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu s kalerábom, pridáme rascu, osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme do zmäknutia, cca 10 minút.
Cestoviny varíme podľa návodu, primiešame k hotovej zelenine. Ak používate čierne korenie, môžete jemne okoreniť.
Tempeh nakrájame na drobné kocky a restujeme na panvici na troche oleja do chrumkava. Vyberieme z panvice a môžeme rovnako postupovať s nakrájanou cibuľou na tenké plátky, restujeme do zlatohneda a necháme odkvapkať na utierke prebytočný olej.
Cestoviny servírujeme posypané tempehom, smaženou cibuľkou alebo nakrájanou pažítkou či jarnou cibuľkou. K jedlu sa hodí čerstvý listový šalát alebo v našom prípade uhorkový s umeoctom, keďže naša záhradka prekypuje uhorkami.
Domáce cestoviny pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií na pevné, pružné cesto, ktoré sa dobre vyvaľká bez použitia ďalšej múky a narežeme tenké rezance, ktoré varíme vo vriacej, mierne osolenej vode 2-3 minúty.