RECEPTY

Kalerábovo mrkvové cestoviny s tempehom


Jednoduché, veľmi chutné a navyše rýchle zhotovené. Čo viac dodať. Vhodné aj pre deti, ak miesto údeného tempehu použijete tempeh natur a máte jedlo pre celú rodinu. K tomuto jedlu si pripravujeme domáce široké rezance, je to jednoduché a chuť čerstvo pripravených cestovín sa nedá porovnať s kupovanými. Alebo pre bezlepkovú variantu sa skvele hodia pohánkové vlnky od Šmajstra. 

  • 1 mrkva
  • 1 kaleráb
  • 1 cibuľa
  • ½ údeného tempehu
  • Sezamový olej
  • Dochutenie: himalájska soľ, rasca
  • Voliteľné: slnečnica pražená na sucho, smažená cibuľka
  • Pohánkové vlnky od Šmajstra


alebo domáce cestoviny

  • 1dc špaldová múka
  • ½ dc celozrnná špaldová múka
  • po 1 čl sezamový olej, nori vločky a mleté ľanové semienko (voliteľné)
  • štipka himalájskej soli a kurkumy
  • ½ dc filtrovanej vody)


  1. Na troche sezamového oleja restujeme nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme na hrubom strúhadle nastrúhanú mrkvu s kalerábom, pridáme rascu, osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme do zmäknutia, cca 10 minút.
  2. Cestoviny varíme podľa návodu, primiešame k hotovej zelenine. Ak používate čierne korenie, môžete jemne okoreniť.
  3. Tempeh nakrájame na drobné kocky a restujeme na panvici na troche oleja do chrumkava. Vyberieme z panvice a môžeme rovnako postupovať s nakrájanou cibuľou na tenké plátky, restujeme do zlatohneda a necháme odkvapkať na utierke prebytočný olej.
  4. Cestoviny servírujeme posypané tempehom, smaženou cibuľkou alebo nakrájanou pažítkou či jarnou cibuľkou. K jedlu sa hodí čerstvý listový šalát alebo v našom prípade uhorkový s umeoctom, keďže naša záhradka prekypuje uhorkami.

Domáce cestoviny pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií na pevné, pružné cesto, ktoré sa dobre vyvaľká bez použitia ďalšej múky a narežeme tenké rezance, ktoré varíme vo vriacej, mierne osolenej vode 2-3 minúty.

Dobrú chuť!


Počet videní: 20