Patizónové placky sú asi tie najjemnejšie a najchutnejšie z pomedzi všetkých ostatných. Sú skvele aj samostatne ale v tejto kombinácii je to dokonalé aj ako sviatočné jedlo. Patizónové placky so seitanom v horčicovej marináde na rukolovom šaláte, s varenou kukuricou a jogurtovo chrenovým dipom.
Patizónové placky
1 menší patizón
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1-2 čl bio dijónskej horčice (odporúčam Emile Noel)
dochutenie: himalájska soľ, rasca
1-2 PL čerstvej petržlenovej vňate
1čl nori vločiek
ryžová múka na zahustenie podľa potreby (70-100g)
Marinovaný seitan
Balenie seitanu natural
1čl dijónskej horčice
1PL tamari
2PL olivový olej
1-2 strúčiky cesnaku
Jogurtovo chrenový dip
125 g balenie sójovej kyslej smotany/jogurtu (sojade)
kúsok nastrúhanej uhorky
1čl petržlenovej vňate
1čl umeoctu
kúsok nastrúhaného chrenu alebo 1čl bio chren Byodo
Patizón ošúpeme, odstránime jaderník a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Na troche oleja restujeme na drobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak a nastrúhaný patizón. Ochutíme soľou a rascou, necháme trocha vychladnúť. Primiešame ostatné ingrediencie a vypracujeme hustejšie cesto. Pečieme na panvici na troche oleja z oboch strán dozlatista alebo v rúre na 180 stupňov cca 15-20 minút dozlatista.
Z oleja, horčice, tamari a pretlačeného cesnaku vymiešame marinádu. Seitan nakrájame na tenšie plátky a marinujeme aspoň 1 hodinu. Pečieme na panvici z oboch strán do chrumkava.
Dip pripravíme jednoducho z nastrúhanej uhorky, z ktorej vyžmýkame vodu a primiešame zvyšné ingrediencie.
Tanier doplníme o varenú kukuricu, ktorú sme varili s kúskom riasy arame 15 minút.
Seitan servírujeme na rukolovom šaláte alebo listovom s patizónovými plackami, jogurtovým dipom s varenou kukuricou.