RECEPTY

Budha bowl


Výdatné, sýte, komplexné jedlo s čerstvou a pečenou zeleninou, quinoou a lahodným tofu zaliate dresingom, vďaka ktorému všetko chutí úžasne. A čo je najdôležitejšie, celé je to taaak chutné a zdravé. Dresing je vynikajúci aj do wrapov, na pečenú zeleninu alebo na ryžu či quinou. 
  • 2 batáty alebo polovica menšej hokaido (dochutenie: sezamový olej, himalájska soľ,  rasca)
  • 2 cvikly (dochutenie: sezamový olej, vetvička tymiánu, himalájska soľ, cesnak)
  • 1 šálka varenej quinoi
  • organické údené tofu (používam z Kaufu)
  • 1 šálka listového šalátu alebo baby špenátu
  • čerstvá zelenina podľa výberu ( uhorka, reďkovka, kapusta, kel...)
  • posypanie: koriander, jarná cibuľka, mikrobylinky 

Dresing

  • 1dc tahini (odporúčam Natural Jihlava)
  • 1PL tamari
  • 1-2 strúčiky cesnaku, pretlačený
  • ½ dc citrónovej šťavy
  • 1-2PL ryžový sirup
  • filtrovaná voda na zriedenie podľa potreby
  • voliteľné: domáca sriracha podľa chuti
  1. Batáty alebo hokkaido nakrájame na menšie kocky, ochutíme a premiešame. Cviklu nakrájame na tenšie mesiačiky a ochutenú pečieme spolu s batátmi na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie na 200 stupňov približne 20 minút alebo pokým zelenina nezmäkne. 
  2. Prepláchnutú quinou vriacou vodou varíme v dvojnásobnom množstve filtrovanej vody najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli 15 minút.
  3. Tofu nakrájame na kocky a na troche sezamového oleja opečieme do chrumkava z každej strany. Môžeme pridať na zvýraznenie chuti 1PL tamari.
  4. Nakrájame si zvolenú zeleninu podľa sezóny a chuti.
  5. Dresing pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním všetkým ingrediencií. Vodu pridáme na záver po lyžiciach, aby sa nám všetko spojilo a podľa toho ako hustý dresing si želáte. Dresing si môžete vyladiť podľa seba k dokonalosti.
  6. Servírujeme na taniere (cca 4 porcie) po kôpkach, pečená, čerstvá a listová zelenina, tofu, do stredu varená quinoa. Celé to bohato pokvapkáme dresingom, posypeme jarnou cibuľkou, koriandrom alebo mikrobylinkami.

Dobrú chuť!


Počet videní: 41