Výdatné, sýte, komplexné jedlo s čerstvou a pečenou zeleninou, quinoou a lahodným tofu zaliate dresingom, vďaka ktorému všetko chutí úžasne. A čo je najdôležitejšie, celé je to taaak chutné a zdravé. Dresing je vynikajúci aj do wrapov, na pečenú zeleninu alebo na ryžu či quinou.
- 2 batáty alebo polovica menšej hokaido (dochutenie: sezamový olej, himalájska soľ, rasca)
- 2 cvikly (dochutenie: sezamový olej, vetvička tymiánu, himalájska soľ, cesnak)
- 1 šálka varenej quinoi
- organické údené tofu (používam z Kaufu)
- 1 šálka listového šalátu alebo baby špenátu
- čerstvá zelenina podľa výberu ( uhorka, reďkovka, kapusta, kel...)
- posypanie: koriander, jarná cibuľka, mikrobylinky
Dresing
- 1dc tahini (odporúčam Natural Jihlava)
- 1PL tamari
- 1-2 strúčiky cesnaku, pretlačený
- ½ dc citrónovej šťavy
- 1-2PL ryžový sirup
- filtrovaná voda na zriedenie podľa potreby
- voliteľné: domáca sriracha podľa chuti
- Batáty alebo hokkaido nakrájame na menšie kocky, ochutíme a premiešame. Cviklu nakrájame na tenšie mesiačiky a ochutenú pečieme spolu s batátmi na veľkom plechu vystlanom papierom na pečenie na 200 stupňov približne 20 minút alebo pokým zelenina nezmäkne.
- Prepláchnutú quinou vriacou vodou varíme v dvojnásobnom množstve filtrovanej vody najlepšie s kúskom riasy arame a štipkou soli 15 minút.
- Tofu nakrájame na kocky a na troche sezamového oleja opečieme do chrumkava z každej strany. Môžeme pridať na zvýraznenie chuti 1PL tamari.
- Nakrájame si zvolenú zeleninu podľa sezóny a chuti.
- Dresing pripravíme veľmi jednoducho zmiešaním všetkým ingrediencií. Vodu pridáme na záver po lyžiciach, aby sa nám všetko spojilo a podľa toho ako hustý dresing si želáte. Dresing si môžete vyladiť podľa seba k dokonalosti.
- Servírujeme na taniere (cca 4 porcie) po kôpkach, pečená, čerstvá a listová zelenina, tofu, do stredu varená quinoa. Celé to bohato pokvapkáme dresingom, posypeme jarnou cibuľkou, koriandrom alebo mikrobylinkami.
Počet videní: 41
