RECEPTY

Vegan halloumi na rukole s lahodnou cviklou a polentovým pyré


Tofu na spôsob halloumi na rukolovom lôžku s pečenou cviklou s tymiánom a našľahanou polentovou kašou robí z tohto jedla priam sviatočný obed či večeru. Je to viac než vynikajúce a taak zdravé.

Tofu alá Halloumi

  • balenie bieleho organického tofu
  • 2PL olivového oleja
  • 1-2PL lahôdkové droždie
  • citrónová šťava z bio citróna
  • malý strúčik cesnaku (pretlačený)
  • himalájska soľ podľa chuti
  • ½ čl sušeného oregana
  • voliteľné : ½ čl tamari






Našľahaná polenta

  • 1diel polenty
  • 3diely rastlinného mlieka (ďalšie mlieko na našľahanie)
  • štipka soli, arame












Pečená cvikla

  • 4 cvikly
  • 2-3 šalotky
  • 1PL olivového oleja
  • himalájska soľ podľa chuti
  • čerstvý tymian
  • 1-2PL umeoctu
  1. Z tofu sa snažíme odstrániť čo najviac vody a to tak, že ho zabalíme do utierky a zaťažíme na 10 a viac minút.
  2. Zo zvyšných ingrediencií pripravíme marinádu. Tofu prekrojíme pozdĺžne na 3 rovnomerné časti a potom ich prerežeme na polovicu. Dôkladne potrieme marinádou z každej strany a necháme odstáť minimálne 30 minút alebo cez noc.
  3. Grilujeme na panvici z oboch strán do zlatista. My sme použili vaflovač aby sme dosiahli mriežky.


  1. Polentu varíme v rastlinnom mlieku v pomere 1:3 so štipkou soli a riasou arame približne 20-30 minút, závisí, aké chladné je počasie. Čím dlhšie varíme, tým viac nás zahreje.
  2. Našľahanú polentu dosiahneme, ak ju necháme vychladnúť, stuhnúť a pred podávaním znova zahrejeme s trochou mlieka a ručne metličkou vymiešame. Množstvo mlieka závisí podľa toho ako krémovú polentu si želáte dosiahnuť.
  3. Môžeme poliať bylinkovým olejom alebo maslom alsan bio, ktorý jemne zahrejeme s trochou cesnaku a obľúbenej bylinky, my sme použili petržlenovú vňať a pažítku.


  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
  2. Cviklu a šalotku nakrájame na osminky, premiešame olejom, tymianom a soľou a pečieme 25-30 minút. Nakoniec premiešame s umeoctom.



Tofu podávame na rukole ochutenej umeoctom, olivovým olejom a slnečnicou praženou na sucho, s polentovou kašou a pečenou cviklou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 36