RECEPTY

Guláš z maslovej fazule, kukurice a zeleniny s nadýchanou quinoou


Tento guľáš radi pripravujeme v lete z bielej maslovej fazule, ktorá je ochladzujúca na organizmus, z čerstvej kukurice a zeleniny, ktorú nám práve ponúka záhradka. Vynikajúco to doplní quinoa a čerstvý koriander alebo jarná cibuľka. Najlepšiu chuť docielime, keď guláš necháme odstáť.

  • 2dc maslovej fazule ( s kúskom riasy kombu)
  • 1-2 PL slnečnicového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 klasy varenej kukurice
  • 1menšia cuketa
  • 2 mladé mrkvy
  • 1 červená paprika
  • 2 paradajky/ paradajková pasata
  • 1 čl rímska rasca
  • 1 čl údená paprika
  • bobkový list
  • 1PL kuzu/ arrowroot/ kukuričný škrob
  • himalájska soľ, domáca sriracha/čilli, tamari podľa chuti










Quinoa

  • 1 diel quinoi
  • 2 diely filrtovanej vody/vývaru
  • štipka himalájskej soli, arame
  1. Cez noc namočenú fazuľu varíme najlepšie s kúskom riasy kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je za 20 minút hotová.
  2. Kukuričné klasy varíme 15 minút.
  3. Na slnečnicovom oleji restujeme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme na drobno nakrájaný cesnak, rímsku rascu a údenú papriku.
  4. Mrkvy, cuketu, papriku a paradaky nakrájame na malé kúsky, pridáme k cibuli a osolíme podľa chuti, pridáme uvarenú fazuľu a nožom orezané kukuričné klasy. 
  5. Zalejeme filtrovanou vodou alebo vývarom. Môžeme použiť vodu, v ktorej sa varila fazuľa. Pridáme bobkový list, srirachu podľa chuti a varíme cca 25-30 minút alebo pokým nezmäkne zelenina.
  6. Hotový guľáš môžeme zahustiť zvoleným zahusťovadlom rozmiešaným v troche vody alebo tak, že odoberieme čať guľášu, rozmixujeme a vrátime späť. Ochutíme tamari omáčkou, posypeme čerstvým nasekaným koriandrom. Podávame s quinoou.    


  1. Quinou prepláchneme vriacou vodou aby sme ju zbavili saponínov, teda horkosti. Varíme v dvojnásobnom množstve vody so štipkou riasy arame a soli cca 15 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Necháme ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.

Dobrú chuť!


Počet videní: 32