Guláš z maslovej fazule, kukurice a zeleniny s nadýchanou quinoou
Tento guľáš radi pripravujeme v lete z bielej maslovej fazule, ktorá je ochladzujúca na organizmus, z čerstvej kukurice a zeleniny, ktorú nám práve ponúka záhradka. Vynikajúco to doplní quinoa a čerstvý koriander alebo jarná cibuľka. Najlepšiu chuť docielime, keď guláš necháme odstáť.
2dc maslovej fazule ( s kúskom riasy kombu)
1-2 PL slnečnicového oleja
1 veľká cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 klasy varenej kukurice
1menšia cuketa
2 mladé mrkvy
1 červená paprika
2 paradajky/ paradajková pasata
1 čl rímska rasca
1 čl údená paprika
bobkový list
1PL kuzu/ arrowroot/ kukuričný škrob
himalájska soľ, domáca sriracha/čilli, tamari podľa chuti
Quinoa
1 diel quinoi
2 diely filrtovanej vody/vývaru
štipka himalájskej soli, arame
Cez noc namočenú fazuľu varíme najlepšie s kúskom riasy kombu do zmäknutia, v tlakovom hrnci je za 20 minút hotová.
Kukuričné klasy varíme 15 minút.
Na slnečnicovom oleji restujeme na kocky nakrájanú cibuľu do sklovita, pridáme na drobno nakrájaný cesnak, rímsku rascu a údenú papriku.
Mrkvy, cuketu, papriku a paradaky nakrájame na malé kúsky, pridáme k cibuli a osolíme podľa chuti, pridáme uvarenú fazuľu a nožom orezané kukuričné klasy.
Zalejeme filtrovanou vodou alebo vývarom. Môžeme použiť vodu, v ktorej sa varila fazuľa. Pridáme bobkový list, srirachu podľa chuti a varíme cca 25-30 minút alebo pokým nezmäkne zelenina.
Hotový guľáš môžeme zahustiť zvoleným zahusťovadlom rozmiešaným v troche vody alebo tak, že odoberieme čať guľášu, rozmixujeme a vrátime späť. Ochutíme tamari omáčkou, posypeme čerstvým nasekaným koriandrom. Podávame s quinoou.
Quinou prepláchneme vriacou vodou aby sme ju zbavili saponínov, teda horkosti. Varíme v dvojnásobnom množstve vody so štipkou riasy arame a soli cca 15 minút, kým nevstrebe všetku tekutinu. Necháme ešte 5 minút dôjsť pod pokrievkou.