RECEPTY

Kalerábovo mrkvové karbonátky z fermetovaného pšena


Ak vám ostalo pšeno z predošlého dňa alebo si zvolíte pšeno na raňajkovú kašu, stačí len odobrať na karbonátky a ešte teplé posypať ľubovoľnou múkou, zabaliť do utierky alebo deky a odložiť a teplé miesto fermentovať. Veľmi chutné a vďaka ryžovej múke aj chrumkavé, buď ich pečieme v rúre alebo na panvici. Vhodné aj pre menšie deti. Výborne sa k tomu hodí pyré z červenej šošovice, koriandrovo-jalapeňový dip a čerstvý obľúbený šalát.

Karbonátky

• 1 hrnček vareného pšena

• 1 hrnček strúhaná mrkva

• 1 strúhaný kaleráb

• 1 cibuľa

• 2 strúčiky cesnaku

• Rasca, himalájska soľ na dochutenie

• 1čl mleté ľanové semienka

• 1 čl nori vločky

• 5PL ryžová múka

• Hrsť petržlenovej vňaťky


Pyré z červenej šošovice

• 1 čl sezamový olej

• 2 dc červená šošovica (s trochiu riasy kombu)

• 1 menšia cibuľa

• 1 strúčik cesnaku

• Tamari, himalájska soľ podľa chuti

• Voliteľné: trocha čerstvej saturejky, mandľové mlieko na rozriedenie



1. Najlepšie je začať s prípravou ráno. Pšeno (asi ¼ hrnčeka v surovom stave) uvaríme v 3 násobnom množstve vody so štipkou soli na miernom plameni, približne 20-30 minút, pokým nevstrebe všetku tekutinu. Dovarené pšeno posypeme 1 PL múky, dobre zakryjeme a necháme fermentovať na teplom mieste niekoľko hodín. Ak nemáme čas, pracujeme so pšenom bez fermentácie.

2. Nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak restujeme na troche oleja. Primiešame k pšenu aj so zeleninou a ostatnými ingredienciami.

3. Tvarujeme karbonátky a pečieme na troche vhodného oleja z oboch strán do chrumkava. Necháme odkvapkať prebytočný tuk na obrúsku. Alebo pečieme v rúre na 180 stupňov približne 15-20 minút.

4. Na oleji restujeme nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájaný cesnak, prepláchnutú šošovicu a zalejeme vodou, aby bola 1cm nad šošovicou. Varíme do zmäknutia s kúskom riasy kombu, cca 15-20 minút. Ak je to potrebné, dolievame vodu počas varenia. Osolíme podľa chuti a chvíľu ešte povaríme aby sa soľ stihla rozpustiť. Dochutíme tamari omáčkou a môžeme pridať trocha saturejky a mandľové mlieko na zriedenie a zjemnenie, mixujeme na hladké pyré.

5. Podávame s koriandrovo - jalapeňovým dipom a zeleninovým šalátom. My sme si dali rukolu s olivami, ochutené iba umeoctom a olivovým olejom.



Pozn. : KORIANDROVO-JALAPEŇOVÝ DIP: 2 papričky jalapeňo, hrsť koriandru, ½ balenia tofunézy (cca 75g), 1 strúčik cesnaku, himalájska soľ a umeocot podľa chuti. Priprávíme mixovaním všetkých ingrediencií.

Dobrú chuť!



Počet videní: 97