Vynikajúci a zdravý guláš s pohánkovou knedľou bez kysnutia. Obľúbený aj u detí a máme obed na 2 dni pre celú rodinu. Chuť si viete vyladiť presne podľa seba k dokonalosti. Pohánka sa skvele hodí k oranžovej zelenine.
• 2 cibuľa
• 3 strúčiky cesnaku
• Malá maslová tekvica
• 4 ks mrkvy
• 1 stopka zeleru
• 1 a ½ hrnčeka bielej fazule nevarenej (trocha riasy kombu)
• 2 čl rasca
• 2 čl sušený koriander
• himalájska soľ
• Dochutenie: umeocot a tamari podľa chuti
• Posypanie: pažítka/jarná cibuľka
• Voliteľné: trocha čilli/ostré curry na zvýraznenie chuti, údený tempeh
Knedľa
• 150 g varenej basmati ryže
• 3dc hladká pohánková/špaldová múka
• 12g bezfosfátový prášok do pečiva
• 1 dc voda
• Trocha himalájskej soli, rasce
1. Najskôr si uvaríme fazuľu, ktorú sme deň pred tým namočili do vody. Najlepšie je variť ju s kúskom riasy Kombu, nielen že urýchli varenie ale podelí sa s nami o svoje cenné živiny. Varíme podľa návodu.
2. Na oleji restujeme cibuľu a cesnak do sklovita, pridáme mrkvu nakrájanú na plátky, ošúpanú tekvicu nakrájanú na kocky, rascu, koriander, osolíme, podlejeme trochou vody alebo zeleninového vývaru. (Môžeme použiť aj vodu z fazule) Pridáme uvarenú fazuľu a varíme spolu so stopkovým zelerom cca 15 minút alebo pokým mrkva nezmäkne.
3. Dochutíme umeoctom a tamari, na zvýraznenie chuti môžeme použiť trocha chilli alebo ostré curry.
4. Knedľa – zo všetkých ingrediencií si vypracujeme cesto, súdržné, mierne lepivé, ak je zmes hustá pridáme viac vody. Záleží aj od múky akú si zvolíme. Pri lepku je knedľa viac nadýchaná. Knedľu naparujeme 45 minút na paráku, ktorý jemne potrieme olejom.
5. Guláš servírujeme posypaný pažítkou alebo jarnou cibuľkou spolu s knedľou. Ak sa nám nechce robiť knedľu môžeme si uvariť ryžové kolienka alebo spraviť domáce halušky napríklad z čirokovej alebo teffovej múky.
Dobrú chuť!