Pšeno je všestranná obilnina s vynikajúcou chuťou a spolu s tofu a zeleninou máme na tanieri komplexné a veľmi chutné jedlo. Výborne sa k tomu hodí fermentovaná zelenina.
1dc pšena (kúsok riasy arame)
1 údené tofu
½ brokolice
1 menšia cuketa
2 strúčiky cesnaku
½ póru
podľa chuti: bio ostré curry korenie, himalájska soľ, tamari
Najskôr si pšeno sparíme 3x vriacou vodou a varíme v 2,5 dc filtrovanej vody alebo vývaru s kúskom riasy arame a štipkou soli cca 20 minút alebo pokým nevstrebe všetku tekutinu.
Brokolicu naparíme alebo dáme variť do vriacej vody cca 5 minút aby si zachovala čo najviac živín.
Na oleji restujeme na pol kolieska nakrájaný pór, pridáme na drobno nakrájaný cesnak, na drobno nakrájané tofu a restujeme do chrumkava.
Po chvíli pridáme na pol kolieska nakrájanú cuketu. Osolíme a pridáme curry korenie. Restujeme do chrumkava, na koniec pridáme brokolicu a chvíľu to spolu prehrejeme.
Primiešame uvarené pšeno, dochutíme tamari omáčkou a dobre premiešame.
Servírujeme posypane bylinkou a podávame s dobrusškým pickles alebo kvasenou kapustou či uhorkou. V teplých mesiacoch sa hodí sezónny šalát ochutený umeoctom a kvalitným olivovým olejom.