RECEPTY

Brokolicové fašírky s polentovými "zemiakmi"


Brokolicové fašírky s polentovými "zemiakmi", rukolovým šalátom a jalapeňo-koriandrovým dipom. Tak toto je teda poriadna dobrota, možno na prvý pohľad vyzerá zložito ale je to iba zdanie. Keď si zvolíte polentu aj na raňajky, zdvojnásobte množstvo a ostane aj na obed. A poletové zemiaky sú takmer hotové, stačí ich len osmahnúť na cibuľke alebo šupnúť piecť do rúry. Fašíirky už veľa času nezaberú, šalát je len premiešaný s ume a olivákom, dip sa spraví v mixéri takmer sám. A obed je hotový raz dva. Dip poslúži aj na ochutenie rýchlej večere na listovom šaláte s nejakou zvyšnou obilninou z raňajok, s grilovaným tofu alebo grilovanými šampiňónmi.

Brokolicové fašírky

• 1 brokolica

• ½ lahôdkové tofu

• 2ks strúčiky cesnaku

• 10 cm póru

• 5PL hraška

• Podľa chuti soľ, tamari, rasca

• Sezamový olej

• Voliteľné : kukuričná strúhanka






Polentové zemiaky

• 1diel Polenta

• 3diely Rastlinné mlieko

• štipka riasy arame

• himalájska soľ a rasca podľa chuti

• ½ cibuľa

• čerstvá petržlenová vňať

• sezamový olej






Rukolový šalát

• rukola, cherry paradajky, olivy, šalotka

• zálievka : olivový panenský olej, umeocot podľa chuti



Jalapeňo-koriandrový dip

• 2 papričky jalapeňo

• hrsť koriandru

• ½ balenia tofunézy (cca 75g)

• 1 strúčik cesnaku

• umeocot podľa chuti


  1. Ružičky brokolice uvaríme v osolenej filtrovanej vode približne 10 minút. Vodu zlejeme a brokolicu nakrájame na kúsky.
  2. Nakrájaný pór, cesnak a nahrubo nastrúhané tofu restujeme na oleji. Ochutíme soľou, rascou a tamari. Pridáme k brokolici spolu s hraškou, premiešame a tvarujeme fašírky.
  3. Môžeme obaliť v kukuričnej strúhanke, budú chrumkavejšie. Pečieme v rúre 10-15 minút na 180 stupňoch alebo restujeme na panvici na sezamovom oleji.


  1. S prípravou polenty začneme skôr, prípadne si ju uvaríme na raňajky vo väčšom množstve a necháme aj na obed či večeru.
  2. Polentu varíme od 20 do 30 minút a nalejeme na tanier v tenkej vrstve, necháme úplne vychladnúť. Nakrájame na malé obdĺžniky.
  3. Na oleji restujeme cibuľu do zlatohneda, pridáme soľ, rascu, nakrájanú polentu (lepšie chuti viac osmahnutá) a vňať.  Alebo pečieme v rúre na 180 stupňov 20 minút alebo kým nebude chrumkavá.


  1. Všetky ingrediencie zmiešame pred podávaním.




  1. Najskôr mixujeme koriander, cesnak a jalapeňo, potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie a hotovo. Vynikajúci dresing je na svete.



Dobrú chuť!


Počet videní: 257