Brokolicové fašírky s polentovými "zemiakmi", rukolovým šalátom a jalapeňo-koriandrovým dipom. Tak toto je teda poriadna dobrota, možno na prvý pohľad vyzerá zložito ale je to iba zdanie. Keď si zvolíte polentu aj na raňajky, zdvojnásobte množstvo a ostane aj na obed. A poletové zemiaky sú takmer hotové, stačí ich len osmahnúť na cibuľke alebo šupnúť piecť do rúry. Fašíirky už veľa času nezaberú, šalát je len premiešaný s ume a olivákom, dip sa spraví v mixéri takmer sám. A obed je hotový raz dva. Dip poslúži aj na ochutenie rýchlej večere na listovom šaláte s nejakou zvyšnou obilninou z raňajok, s grilovaným tofu alebo grilovanými šampiňónmi.
Brokolicové fašírky
• 1 brokolica
• ½ lahôdkové tofu
• 2ks strúčiky cesnaku
• 10 cm póru
• 5PL hraška
• Podľa chuti soľ, tamari, rasca
• Sezamový olej
• Voliteľné : kukuričná strúhanka
Polentové zemiaky
• 1diel Polenta
• 3diely Rastlinné mlieko
• štipka riasy arame
• himalájska soľ a rasca podľa chuti
• ½ cibuľa
• čerstvá petržlenová vňať
• sezamový olej
Rukolový šalát
• rukola, cherry paradajky, olivy, šalotka
• zálievka : olivový panenský olej, umeocot podľa chuti
Jalapeňo-koriandrový dip
• 2 papričky jalapeňo
• hrsť koriandru
• ½ balenia tofunézy (cca 75g)
• 1 strúčik cesnaku
• umeocot podľa chuti
Ružičky brokolice uvaríme v osolenej filtrovanej vode približne 10 minút. Vodu zlejeme a brokolicu nakrájame na kúsky.
Nakrájaný pór, cesnak a nahrubo nastrúhané tofu restujeme na oleji. Ochutíme soľou, rascou a tamari. Pridáme k brokolici spolu s hraškou, premiešame a tvarujeme fašírky.
Môžeme obaliť v kukuričnej strúhanke, budú chrumkavejšie. Pečieme v rúre 10-15 minút na 180 stupňoch alebo restujeme na panvici na sezamovom oleji.
S prípravou polenty začneme skôr, prípadne si ju uvaríme na raňajky vo väčšom množstve a necháme aj na obed či večeru.
Polentu varíme od 20 do 30 minút a nalejeme na tanier v tenkej vrstve, necháme úplne vychladnúť. Nakrájame na malé obdĺžniky.
Na oleji restujeme cibuľu do zlatohneda, pridáme soľ, rascu, nakrájanú polentu (lepšie chuti viac osmahnutá) a vňať. Alebo pečieme v rúre na 180 stupňov 20 minút alebo kým nebude chrumkavá.
Všetky ingrediencie zmiešame pred podávaním.
Najskôr mixujeme koriander, cesnak a jalapeňo, potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie a hotovo. Vynikajúci dresing je na svete.